Política 26/05/2019

El PSIB assoleix una victòria històrica a les autonòmiques

El PP toca fons i perd 4 escons respecte de les eleccions del 2015, mentre que Vox irromp en el Parlament amb 3 diputats

Maria Llull
2 min
Francina Armengol celebra la victòria dels socialistes a les eleccions autonòmiques.

PalmaEl PSIB ha aconseguit guanyar per primera vegada en la seva història les eleccions autonòmiques a les Balears, un fet del tot inèdit a les Illes i que confirma la tendència que s'inicià amb la seva victòria en les generals del 28 d'abril passat –això no es produïa des del 2008–. Els socialistes s'han enduit 19 dels 59 escons en joc amb un 27,28% dels vots. Aquesta xifra suposa un increment de quasi 8 punts respecte del 19,94% del 2015, quan els socialistes illencs aconseguiren 14 diputats.

I si el PSIB ha protagonitzat la cara de la jornada electoral a les Balears, la creu ha estat per al Partit Popular, que ha obtingut els pitjors resultats de la seva història en uns comicis autonòmics, amb un 22,15% de suports i una caiguda de més de 6 punts respecte del 28,51% dels comicis del 2015. Els populars ocuparan 16 escons la pròxima legislatura, 4 menys que fa quatre anys.

Una altra dada històrica s'afegeix al triomf socialista: el PP passarà per primera vegada dues legislatures fora del Govern balear, després d'haver perdut en les principals institucions illenques, llevat del Consell d'Eivissa: a més de dominar el Parlament illenc, el Partit Socialista s'ha imposat en el Consell de Mallorca i també als ajuntaments de Palma, Inca, Calvià, Marratxí i Llucmajor.

Per valorar en tota la seva mesura la caiguda en desgràcia dels populars, basta comparar el percentatge d'aquestes autonòmiques amb el 47,82% que varen obtenir en els comicis de 1991, amb Gabriel Cañellas com a candidat. La diferència entre ambdós resultats és de 25 punts.

El Pacte suma 32 escons, així que res no impedirà que es reediti la propera legislatura, malgrat que el bloc d'esquerres s'ha reestructurat a favor del PSIB i els socis dels socialistes han perdut part del suport ciutadà de les eleccions anteriors. MÉS per Mallorca passa de 6 diputats a 4 (9,93% dels vots) i Podem queda amb 6, 4 menys que el 2015, amb el 9,73% de suports. MÉS per Menorca s'ha ressentit menys i queda amb 2 diputats, un menys que la legislatura passada. Per part seva, Gent per Formentera conserva el seu escó.

La fragmentació del vot de dretes, tan perjudicial per al PP, ha afavorit Ciutadans, que ha aconseguit una substancial millora respecte dels resultats de les autonòmiques anteriors. El partit taronja ha passat de 2 a 5 diputats, amb un 10,04%, 4 punts més que el 2015.

D'altra banda, Vox també s'ha beneficiat de la pèrdua de vots dels populars i ha irromput en el Parlament balear amb 3 diputats (8,14% dels vots), els mateixos escons que tindrà El Pi, ja que els regionalistes han reeditat els resultats de fa 4 anys, amb un 7,33% de suports.

stats