Inici de legislatura
Política 25/07/2023

El PSIB acusa el Govern de mentir sobre la compra dels pisos de Nou Llevant

L'oposició carrega contra el PP i Vox per negar-se a iniciar les sessions de control a l'Executiu

3 min
El portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Iago Negueruela

PalmaEl PSIB ha acusat el Govern de mentir pel que fa a la compra a Metrovacesa de 88 pisos a Nou Llevant per destinar-los a lloguer social per a joves i ha lamentat el vot en contra del PP i Vox a la compareixença de la consellera d'Habitatge, Territori i Mobilitat, Marta Vidal, perquè doni explicacions de la paralització de l'operació. "La ciutadania mereix conèixer tota la informació de la roda de premsa que es va fer, després que els mitjans hagin contradit el PP, que no va donar tota la informació dels expedients", ha assenyalat aquest dimarts el portaveu del PSIB, Iago Negueruela, qui ha acusat Vidal d'"amagar informació de manera conscient". Segons Negueruela, Vidal va informar de manera incorrecta sobre l'IVA que s'havia de pagar en aquesta operació i també va aportar informació que "no era directament veritat".

El portaveu socialista ha recordat que hi ha dos informes del mateix tècnic, un de desfavorable en el cas que el Govern volgués vendre aquests habitatges i un de favorable a fer-los servir per a lloguer social. "Ha de comparèixer davant del Parlament i donar tota la informació al respecte", ha continuat Negueruela, i també ha remarcat que cal aclarir la relació de Vidal amb el fons voltor que volia adquirir aquests habitatges i els contactes que hi va establir abans de ser consellera.

D'altra banda, el portaveu del PP, Sebastià Sagreras, ha recordat que la consellera d'Habitatge ha sol·licitat comparèixer davant del Parlament i ha assegurat que "parlarà de Metrovacesa quan li toqui". "Som els primers interessats a parlar de Metrovacesa i la consellera donarà explicacions a la compareixença que ella mateixa ha demanat", ha sentenciat el portaveu popular.

A més del PP, Vox també ha votat en contra de la compareixença de Vidal. "És prest per demanar explicacions a una persona que acaba d'aterrar", s'ha limitat a dir la portaveu de l'extrema dreta, Idoia Ribas.

Crítiques per no permetre la sessió de control al Govern

D'altra banda, tant el PSIB com MÉS per Mallorca han criticat que el PP i Vox s'hagin negat a iniciar les sessions de control al Govern aquest dijous 27 de juliol, que és quan es farà el ple extraordinari per validar el decret 4/2023 que elimina l'impost de successions i donacions –entre pares i fills, padrins i nets, i cònjuges– i el de transmissions patrimonials per a la compra del primer habitatge per part de menors de 30 anys i discapacitats. "Han decidit que no, malgrat que es presenta un decret i hi ha moltes preguntes que s'haurien d'aclarir", ha dit Negueruela, i ha recordat que, a més del PSIB, també han demanat sessió de control MÉS per Mallorca i el Grup Mixt.

Per la seva banda, el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha considerat que "és un mal precedent que un govern no se sotmeti a una sessió de control, ho faci qui ho faci". Cal recordar que el Pacte també es va negar a fer sessions de control a plens extraordinaris la legislatura passada i, sobre aquest fet, Apesteguia ha assenyalat que "és una mala praxi valorar les iniciatives dels altres". "És avorrit valorar qui l'ha feta més grossa", ha afegit. "Entenem que som en els primers dies, però és de l'interès del Parlament i de la ciutadania saber com s'està conformant aquest Govern i que respongui preguntes sobre les primeres iniciatives. Em preocuparia que l'Executiu no pogués contestar perquè fa l'organigrama de la manera que ho fa i segons quins criteris està prenent mesures", ha comentat Apesteguia.

Sobre aquest tema, Sagreras ha criticat que l'oposició hagi demant sessió de control "sense haver donat els 100 dies de cortesia" i ha assenyalat que "moltes conselleries encara no han acabat de formar els seus equips". "Tots els consellers ja han demanat les seves compareixences per explicar el programa de govern", ha insistit per justificar la negativa dels populars.

stats