Inici de legislatura
Política 24/08/2023

Prohens fa ressuscitar el Govern de Bauzá

La meitat dels consellers, mitja dotzena de directors generals, gerents i assessors ja varen ser alts càrrecs entre el 2011 i el 2015

3 min
José Ramón Bauzá i Antonio Gómez. / ISAAC BUJ

PalmaFa quasi dos mesos que Marga Prohens va ser investida com a presidenta de les Illes Balears i, de llavors ençà, un bon nombre d'antics alts càrrecs del Govern de José Ramón Bauzá han ocupat posicions estratègiques en el seu Executiu. El darrer es va conèixer aquest dimarts: l'exvicepresident de Bauzá, Antonio Gómez, serà  assessor tècnic de la Conselleria d'Habitatge, Territori i Mobilitat –amb Marta Vidal al capdavant–, amb funcions d'assessorament polític i parlamentari. Gómez és el càrrec més important de Bauzá que ara forma part de les files de l'equip de Prohens, perquè, a més de vicepresident, va ser conseller de Presidència i director general d'IB3. Els posicionaments de Gómez encaixen a la perfecció amb la filosofia de Bauzá: va donar suport a la llei de símbols, va criticar la manifestació contra el TIL i va proposar programació en castellà per a la televisió pública.

Però no cal anar a cercar entre els assessors del Govern de Prohens per trobar-hi alts càrrecs del de Bauzá. La meitat dels actuals consellers ho varen ser. El llistat és el següent:

  • Antoni Costa: l'actual vicepresident i conseller d'Economia, Hisenda i Innovació va ser director general de Pressupostos i Finançament del Govern de Bauzá (2011-2015). En aquest càrrec, Costa va ser l'artífex de les retallades que va dur a terme l'Executiu del PP aquells anys, bona part de les quals varen afectar de ple les àrees d'Educació i Sanitat.
  • Antònia Maria Estarellas: la que és ara titular de la cartera de Presidència i Funció Pública va ser directora general de Cooperació i Immigració (2011-2015).
  • Antoni Vera: el conseller d'Educació i Universitats del Govern de Prohens va dirigir l'IEB entre el 2011 i el 2014 i va ser director general d'Educació (2014-2015).
  • Juan Manuel Lafuente: actualment és conseller de la Mar i del Cicle de l'Aigua, però també va tenir la cartera d'Administracions Públiques durant la legislatura de Bauzá (2014-2015).
  • Joan Simonet: el conseller d'Agricultura actual, Pesca i Medi Natural va ser gerent del Fogaiba (2011-2015).

A més de Gómez, una altra assessora que ve de la darrera legislatura del PP és Helena Rubí: mentre que amb l'expresident i ara eurodiputat de Ciutadans va ser secretària de Comunicació, a hores d'ara orienta el Govern de Prohens en qüestions de brànding corporatiu.

Quant a directors generals, l'actual encarregat de Funció Pública, Antoni Mesquida, va ser director general de la mateixa àrea (Funció Pública, Administracions Públiques i Qualitat dels Serveis) del 2013 al 2015. En el cas de la directora general de Salut Pública, Antònia Elena Esteban Ramis, durant la legislatura de Bauzá va ser la subdirectora mèdica de la Gerència d'Atenció Primària a la Conselleria de Salut (entre el 2013 i el 2015).

Un nomenament que pot generar controvèrsia és el d'Antonio Luis Alcover com a director general d'Universitats i Ensenyaments Artístics. Alcover va ser director general d'Universitat i Investigació a l'equip de Bauzá, i va ser llavors quan l'Assemblea de Docents va presentar una denúncia per incompatibilitat contra ell, perquè va exercir aquest càrrec en el Govern a la vegada que era vocal de la junta directiva del Col·legi d'Economistes de les Balears. Com s'ha mencionat abans, Juan Manuel Lafuente era llavors el conseller de Funció Pública.

D'altra banda, el Govern ha confiat a Jaume Porsell Alemany la Direcció General de Coordinació i Transparència. Porsell és una figura amb molt de recorregut a les files del Partit Popular i va ser director general d'Arquitectura i Habitatge entre el 2012 i el 2015 –també va ser batle d'Andratx, del 2006 al 2007, i entre el 2015 i el 2017.

Si continuam amb el repàs de càrrecs que provenen de l'equip de Bauzá, també trobam la directora general de Relacions Institucionals, Francisca Ramis, qui va ser directora del Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB) entre el 2011 i el 2015. I l'actual director gerent de l'IBSalut va ser gerent de la Fundació d'Atenció i Suport a la Dependència i Promoció de l'Autonomia Personal i del Consorci de Recursos Sociosanitaris, també entre el 2011 i el 2015.

Repeteixen exactament en el mateix càrrec

En l'apartat dels gerents, n'hi ha dos que ostentaran exactament el mateix càrrec que els va atorgar José Ramón Bauzá. José Ramón Orta repetirà al capdavant de Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM), un ens que ja va dirigir entre el 2011 i el 2015. Orta va denunciar l'any 2014 l'adquisició de trens que havia duit a terme el pacte la legislatura 2007-2011, però el cas se li va girar en contra quan es va saber que no va presentar l'informe dels serveis jurídics d'SFM que sí que avalava aquesta adquisició.

Roberto Cayuela també repetirà com a gerent de l'Ibavi, i això malgrat que el 2017 es va saber que mentre era gerent de l'Ibavi amb Bauzá va rebre 21.356 euros de l'Ajuntament d'Andratx, precisament quan Jaume Porsell n'era el batle. Aquesta qualtitat la va cobrar per un contracte de supervisió per dotar de serveis urbanitzacions del municipi.

stats