Política 12/02/2020

Sánchez estén la mà al PP i el convida a deixar de ser "l'eco de la ultradreta"

Rufián exhibeix sintonia amb el president espanyol i centra el debat en la memòria històrica

Mariona Ferrer I Fornells / Ot Serra
3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la sessió de control al Congrés.

MadridPrimera sessió de control al Congrés de la nova legislatura sense grans estridències, si no fos pel debat acalorat en contra del ministre de Transports, José Luis Ábalos, per la trobada amb la número dos del chavisme, Delcy Rodríguez, a l'aeroport de Barajas. Pedro Sánchez s'ha enfrontat a una oposició crispada, però menys abrandada que durant el ple d'investidura. "Hi ha dues alternatives: o continuar amb l'enfrontament o donar l'oportunitat al retrobament, al diàleg i a l'acord. El convido a sumar-se al diàleg i l'acord", ha demanat el president al líder del PP, Pablo Casado, que ha arrencat la sessió de control recriminant que el govern espanyol "subverteixi" el Congrés i l'estat de dret amb la seva negociació amb l'independentisme. "Faci una oposició útil i moderada", ha insistit Sánchez, que l'ha convidat a deixar de ser "l'eco de la ultradreta".

El to que el cap de l'executiu ha exhibit en resposta a Casado i el president de Vox, Santiago Abascal, que li ha retret la trobada entre el ministre José Luis Ábalos i la vicepresidenta chavista, Delcy Rodríguez, ha sigut notablement diferent del que ha dedicat al líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, prova del nou paradigma espanyol. El diputat republicà li ha preguntat sobre la manera d'aturar l'auge del feixisme i tots dos s'han posat d'acord amb la retirada de les medalles al torturador franquista Billy el Niño i a anul·lar el judici del president Lluís Companys. Sánchez ni tan sols ha fet ús del torn de rèplica. "Hi ha coses que evidentment sonen bé. Esperem el millor d'aquest govern", ha assenyalat Rufián. Segons fonts republicanes, l'objectiu d'avui era començar suau la legislatura per carregar "quan faci falta".

A la sintonia que ha mostrat ERC amb el govern de coalició durant la sessió de control al Congrés s'hi ha sumat aquest dimecres la d'EH Bildu. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha animat el partit basc a votar a favor de la reforma de la llei de memòria històrica per retirar les condecoracions a torturadors franquistes com Billy el Niño. El portaveu d'EH Bildu, Jon Iñarritu, li ha recollit el guant i ha dit que tenien intenció de fer-ho quan arribi a l'hemicicle, però no s'ha estalviat de criticar el ministeri d'Interior per l'actuació de la Policia Nacional a Catalunya en les protestes postsentència i demanar si s'investigaria. Marlaska, com ja havia fet, ha felicitat els agents que hi van participar.

A diferència d'ERC, qui sí que ha buscat les pessigolles al govern espanyol ha sigut la portaveu de JxCat, Laura Borràs, que ha exigit derogar el decret contra la República Digital. Tot i una vaga apel·lació a obrir el text a possibles canvis, la ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha defensat la mesura i ha negat que serveixi per "espiar". La portaveu independentista ha comparat les polítiques digitals espanyoles amb les de Turquia, la Xina i l'Aràbia Saudita, i ha recordat que els comuns al Parlament van votar a favor de presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra el decret. Lluny d'aquesta interpretació, Calviño ha defensat una mirada "global" per adaptar les polítiques digitals a un "nou marc".

Iglesias s'estrena

La principal novetat de la sessió de control ha sigut el paper de Pablo Iglesias i els ministres d'Unides Podem, que per primera vegada han hagut de respondre a la bancada popular i de Vox. De fet, ahir dimarts el partit lila va decidir a última hora retirar totes les seves preguntes perquè fos una sessió de control de cara a cara entre govern i oposició. Iglesias, però, no s'ha sortit del guió i ha respost de forma moderada a les crítiques del secretari general del PP, Teodoro García Egea. El nou escenari a la cambra baixa també ha deixat un gran aplaudiment de la bancada socialista al nou vicepresident.

Guaidó, "líder de l'oposició" a Veneçuela

L'altre protagonista de la sessió de control, bregat en la discussió parlamentària amb l'oposició, ha sigut el titular de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, atacat pel PP i Cs per la trobada amb Rodríguez a l'aeroport de Barajas ja fa alguns dies. De fet, sobre aquesta qüestió han hagut de respondre Sánchez, Marlaska, Ábalos i la ministra de Política Territorial, Carolina Darias. El president ha destacat que Ábalos va impedir una "crisi diplomàtica" i els membres de l'executiu han volgut subratllar que la vicepresidenta chavista no va trepitjar l'espai Schengen. "Dimissió, dimissió, dimissió!", han cridat els diputats populars.

Per primera vegada Sánchez ha parlat del Juan Guaidó com a "líder de l'oposició" a Veneçuela en lloc de "president encarregat", cosa que ha generat un fort enrenou a les files conservadores, ja que Espanya va ser el primer estat que el va reconèixer com a contrapès a Nicolás Maduro.

stats