Pressupostos Generals de l'Estat
Política 24/11/2022

Els pressupostos estatals destinaran 400.000 euros a l'Obra Cultural i al GOB

El govern espanyol ha acceptat aquestes esmenes presentades per MÉS, a través d'ERC i Equo, que se sumen als 20 milions per a infraestructures hidràuliques illenques

2 min
Apesteguia i Vidal en la roda de premsa d'aquest dijous

PalmaEls Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) destinaran dues partides de 200.000 euros a l'Obra Cultural Balear (OCB) i al Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB). Així ho han anunciat aquest dijous el coordinador de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, i el senador Vicenç Vidal. Les esmenes provenen dels ecosobiranistes, i les han presentades al Congrés a través d'Esquerra Republicana i Equo. "S'assegura la capacitat financera de les dues entitats, i servirà també per elaborar campanyes", ha explicat Apesteguia.

Amb la inclusió en el projecte de pressupostos d'aquestes dues esmenes, a més dels 20 milions per a infraestructures hidràuliques, Vidal votarà a favor dels PGE en el Senat. El fet de presentar-les en el Congrés a través d'ERC i Equo i que s'hagin acceptat assegura aquestes partides. Ara comença el procés d'esmenes en el Senat, i després els pressupostos retornaran a la Cambra Baixa per aprovar-se definitivament.

En aquest sentit, Vidal ha anunciat que registraran 67 esmenes per un valor de 1.178 milions d'euros. La gran part –820 milions– prové d'un major desenvolupament del règim fiscal per incloure un IVA diferenciat a les Balears. El senador per designació autonòmica ha explicat que hi ha tres esmenes que poden generar consens i arribar vives al Congrés. D'una banda, que els ajuts socials no es tramitin com a subvencions per agilitzar el procés administratiu. A més, una equiparació de les víctimes de violència masclista i de terrorisme, cosa que suposaria 16 milions d'euros, i, finalment, el plus d'insularitat per als funcionaris estatals que treballen a les Illes. Aquest és un punt que, sobretot els partits de la dreta balear, han reivindicat contínuament.

Vidal ha destacat també l'esmena perquè la SAREB cedeixi totes les seves propietats, tant immobles com solars, "ja que els béns no poden estar immobilitzats". En un altre sentit, MÉS vol que l'Estat assumeixi el cost del manteniment de Marivent, que s'augmenti el bo d'habitatge en un 15% per als illencs, a causa de l'increment del preu de l'habitatge a les Balears.

En matèria de transport, els PGE no preveuen partides que responguin als convenis de carreteres. Els ecosobiranistes reclamen, a través de les esmenes, 90 milions entre totes les illes per finançar-los, a més de 21 milions per a transport terrestre, 11 per al tren de Llevant i 40 milions per assegurar el finançament de les següents fases del tramvia de Palma. "És un escenari d'utilitat per tenir veu i vot propis d'obediència estrictament balear", ha assegurat Apesteguia. "Els acords s'han aconseguit per la capacitat negociadora de MÉS i Vicenç Vidal", ha afegit.

stats