Política 20/12/2022

Els pressupostos inclouran 200.000 euros per a bons turístics interilles en temporada baixa

Els comptes públics de la Conselleria de Negueruela incorporen esmenes de quasi tots els partits de l'oposició, amb un acord amb El Pi per destinar 10 milions a reconvertir zones turístiques

2 min
El conseller de Turisme, Treball i Model Econòmic, Iago Negueruela, aquest dimarts

PalmaEls pressupostos autonòmics del 2023 tornaran a disposar de partides per impulsar bons turístics. A partir d'un acord entre el PP i el PSIB, s'ha pactat la inclusió de 200.000 euros per incentivar el turisme interilles en temporada baixa, és a dir, fora dels mesos centrals de l'estiu, com ja va passar el 2021 i el 2020. Els socialistes han transaccionat una esmena dels populars, que inicialment reclamava 400.000 euros en aquest sentit, però s'ha acabat rebaixant a la meitat.

D'altra banda, El Pi i el PSIB, a través del conseller de Turisme, Treball i Model Econòmic, Iago Negueruela, han arribat a un acord perquè els pressupostos autonòmics incloguin una esmena dels regionalistes, valorada en deu milions d'euros, per reconvertir zones turístiques. Aquesta mesura serviria, per exemple, per rehabilitar passejos marítims de municipis turístics, com en el cas de la zona de Cala Millor i de la Colònia de Sant Pere, segons ha explicat la diputada d'El Pi, Maria Antònia Sureda.

Aquesta és una de les 25 esmenes que s'han acceptat en els comptes públics de les àrees que gestiona Negueruela. En el cas de Més per Menorca, ja es va anunciar divendres passat que es transferirien vuit milions d'euros al Consell de Menorca perquè pugui comprar terrenys a fi de protegir el territori de futures urbanitzacions. Aquest és un dels acords pels quals el Govern es va assegurar el sí dels ecosobiranistes als pressupostos, sumat a l'increment de les dietes dels malalts de Menorca, Eivissa i Formentera que es desplacen a Mallorca per qüestions mèdiques.

D'altra banda, així com hi ha hagut un acord entre l'esquerra i el PP per incrementar la rebaixa de l'impost de donacions d'immobles en vida, del 57% al 60%, amb casos en què pot arribar fins al 95%, en els pressupostos de turisme s'ha pactat la inclusió d'un milió d'euros per cobrir mesures de circularitat, que s'implementin de manera voluntària en el sector privat.

Amb els populars també s'han integrat altres esmenes, referents a l'àrea laboral, com mig milió d'euros per incentivar la contractació, mig milió per millorar programes d'inserció laboral de víctimes de violència de gènere, i 200.000 euros per adaptar els cursos de formació a la realitat de les necessitats dels distints sectors. Pel que fa a Ciutadans, l'acord es tradueix en una de les banderes de la formació taronja: els autònoms. Així, s'inclourà una esmena d'un milió d'euros per finançar programes d'ajuda a emprenedors joves, menors de 35 anys, i emprenedores.

L'ecotaxa

Finalment, com era previsible, les esmenes d'Unides Podem i MÉS per Mallorca per apujar l'ecotaxa no han tirat endavant, i l'import de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS) quedarà com estava previst en el text aprovat en el Consell de Govern. Els ecosobiranistes reclamaven una pujada del 10% durant els mesos centrals de l'estiu, mentre que la formació morada anava més enllà esmenant els comptes públics per duplicar l'ecotaxa al juny, al juliol i a l'agost, a més d'ampliar-la als vaixells xàrter.

stats