Pressupostos Generals de l'Estat
Política 26/10/2022

L'Estat pressuposta 350.000 euros al Govern i el Consell de Mallorca per al foment del català

És un dels tres acords que va negociar el senador Vicenç Vidal amb la ministra d'Hisenda per donar suport als PGE

1 min
Vicenç Vidal durant la compareixença al Senat

PalmaEl govern estatal inclourà en els pressupostos generals de l'Estat (PGE) de 2023 dues partides per al foment del català, segons ha avançat Última Hora i ha confirmat l'ARA Balears. Aquesta serà la primera vegada que l'Estat destinarà doblers a fomentar l'ús d'aquesta llengua, amb 200.000 euros per al Govern i 150.000 euros per al Consell de Mallorca.

Aquest va ser un dels tres acords que el senador de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, va negociar amb la ministra d'Hisenda i Funció Pública, Maria Jesús Montero, el desembre de 2021, per tancar el seu suport als PGE de l'any passat. A banda del foment del català, també es va acordar destinar un milió d'euros a la protecció de la posidònia i, a més, un milió d'euros per impulsar la candidatura Menorca Talaiòtica perquè sigui Patrimoni Mundial per la Unesco.

Per ara, segons explica Vidal, la inclusió d'aquestes partides tenen un caràcter puntual, "però una vegada ja comença a posar-se és més fàcil demanar que es mantengui, i no haver de generar una partida nova". El senador s'ha mostrat "molt satisfet" pel compliment de l'acord arribat el desembre de 2021. "Altres vegades hi ha hagut ajudes directes per publicar llibres, o per a l'Institut Ramon llull, però ara és una assignació directa de l’Estat al Consell i Govern, i és el que ho fa diferent", incideix.

Cal recordar també que els PGE del 2023 inclouran, per primera vegada, dues mesures fiscals que completaran el Règim Especial de les Balears (REB), i que va anunciar el mateix president del govern, Pedro Sánchez, en una visita a Palma, i una partida de 20 milions per a la construcció del tramvia de Palma.

stats