País Valencià
Política 14/06/2023

El PP valencià assegura que es reservarà la gestió d'Educació i Sanitat

Aquest dijous les dues formacions podrien fer públic un document amb les 50 principals mesures de l'executiu de coalició

2 min
Representants de la comissió negociadora de PP i Vox reunits aquest dimecres

ValènciaCom es repartiran les conselleries i quines seran les polítiques que aplicarà el futur Consell de PP i Vox. Aquestes són les dues grans incògnites que queden per resoldre al País Valencià després que aquest dimarts les dues formacions anunciessin la signatura d'un preacord per impulsar un govern de coalició.

Pel que fa a la distribució de competències, qui ha parlat aquest dimecres ha sigut el futur president valencià, Carlos Mazón, que ha afirmat que ja té "la persona" que haurà d'assumir la conselleria d'Educació. Així ho ha dit en una entrevista a la Cope. L'afirmació ha apaivagat part de l'alarma generada en alguns sectors davant la possibilitat que aquest departament recaigui en els dirigents de Vox. Tot i l'alleujament inicial, les paraules de Mazón no han estat una notícia del tot positiva per a aquests ciutadans, ja que tot seguit el futur cap del Consell ha remarcat la coincidència de populars i ultres pel que fa a les polítiques al voltant del valencià. El líder del PP ha recordat que els dos partits pretenen eliminar l'Oficina de Drets Lingüístics, els assessors que promouen que els centres educatius incrementin les hores d'ús del català com a llengua vehicular i, en conjunt, qualsevol política que incentivi la igualtat lingüística. De fet, i segons ha pogut confirmar l'ARA, Vox vol donar una màxima importància a la llengua en el pacte i mostrar la política lingüística que aplicaria des del govern espanyol per acabar amb el sistema d'immersió lingüística. "Serà un missatge per a Catalunya i també per a tot l'Estat", han assenyalat fonts coneixedores de la negociació.

En la mateixa línia que Educació, Mazón ha explicat que també pretén reservar per als conservadors la conselleria de Sanitat, que, com Educació, ha qualificat de competència "clau". Es tracta d'un qualificatiu merescut, ja que, a més del seu impacte social, Sanitat i Educació són els dos departaments amb més pressupost de la Generalitat.

Però una cosa són els desitjos del Partit Popular i una altra les concessions que pugui aconseguir de Vox, que, en un govern de com a màxim 10 conselleries –comptant la cartera de Presidència–, reclama entre dos i tres departaments i una vicepresidència. Pel que fa a les possibles àrees que assumeixi el partit ultra, la majoria d'anàlisis coincideixen que Agricultura pot ser un departament que Vox vulgui i el PP cedeixi sense grans reticències. Una altra possibilitat és la creació d'una àrea de Família –tal com ha passat a l'Ajuntament d'Elx–, que podria incloure algunes polítiques socials. A Vox tenen com a full de ruta la distribució de carteres vigent a Castella i Lleó, on el partit d'extrema dreta gestiona les competències d'Agricultura, Ramaderia, Indústria, Comerç i Ocupació, unes conselleries que inclouen també les polítiques de promoció turística, ocupació i esports.

Pel que fa al calendari, aquest dijous podria fer-se públic un document amb les 50 principals mesures de l'executiu de coalició. Es tracta d'un text que inclourà, entre moltes altres iniciatives, la rebaixa d'impostos, la supressió d'organismes públics per aprimar l'administració i la llibertat de les famílies per escollir el centre educatiu. Si no hi ha canvis, el pas següent serà la comunicació del repartiment de les conselleries. Per a aquest moment, encara no hi ha una data clara, tot i que també podria produir-se més ràpid del previst.

stats