Política 16/05/2023

El PP promet un fons de 600 milions per millorar el cicle de l'aigua

Per part seva, el PSIB vol invertir 40 milions d'euros per modernitzar la xarxa de sanejament dels pobles de Mallorca

2 min
Marga Prohens aquest dimarts a la depuradora d'Alcúdia

PalmaLa presidenta del PP balear i cap de llista al Parlament, Marga Prohens, ha promès que invertirà 600 milions en quatre anys en la millora del cicle de l'aigua per garantir un subministrament més eficient als municipis de les Balears, segons ha informat el PP en una nota de premsa. Prohens s'ha desplaçat fins a la depuradora d'Alcúdia per fer aquest anunci i ha criticat que hi hagi abocaments a la mar, tant d'aigües fecals com d'aigua potable, així com que hi hagi un 25% de pèrdues a la xarxa. "L'aigua és un bé escàs i n'hem de prioritzar l'ús", ha dit.

D'aquesta manera, Prohens s'ha compromès a crear un fons finalista per a inversions en el cicle de l'aigua gràcies als recursos del cànon de sanejament, de la recaptació de l'Impost Turístic Sostenible (ITS), del factor d'insularitat del REB i dels fons europeus Next Generation. A més, la candidata popular ha assegurat que també crearà una mesa de l'aigua, on participaran tots els agents que hi estan vinculats (tècnics, ajuntaments, consells, sector turístic, empreses distribuïdores i pagesos, entre d'altres).

Prioritzar els pobles que no tenen aigua potable

Segons explica el PP en el comunicat, l'objectiu de Prohens és garantir un subministrament de qualitat als municipis, prioritzant els pobles que no tenen aigua apta per al consum. "Se separaran les aigües pluvials i fecals a les xarxes municipals, per evitar que vagin a les estacions depuradores o a la mar". Aquest fons finalista també servirà per "potenciar la reutilització de les aigües regenerades per al reg agrícola, de parcs i jardins i espais esportius, així com per a la producció de biomassa i energia i per afavorir la regeneració d'aqüífers", diu el comunicat.

Cladera promet invertir 40 milions d'euros per modernitzar la xarxa de sanejament

El PSIB ha anunciat que, en cas de governar en el Consell de Mallorca, farà una inversió de 40 milions d'euros per modernitzar els sistemes de sanejament i canalització d'aigua als pobles de Mallorca. Així ho ha transmès la presidenta de la institució insular, Catalina Cladera, durant un acte a Artà.

Cladera ha assegurat que el PSIB durà a terme un projecte de set milions d'euros, cinc dels quals seran finançats amb Fons Europeus, per "digitalitzar la xarxa d'aigua i ajudar a reduir les fuites d'aigua de 22 municipis de Mallorca, entre ells Campos, que és el poble amb més pèrdues".

La socialista ha afegit que són "conscients de la necessitat de lluitar contra les conseqüències del canvi climàtic". Per això, ha argumentat que, en aquest context, "l'aigua és cada vegada més un bé escàs que s'ha de gestionar amb responsabilitat i eficiència, i quan es parla de sostenibilitat, un repte pendent són les fuites d'aigua".

stats