Mobilitat
Política 28/12/2022

El PP demana les compareixences dels presidents d'Aena i AESA per les deficiències a l'aeroport de Menorca

Marqués ha reclamat la construcció d'una torre de control física

ARA Balears
2 min
Cristòbal Marquès traslladarà la moció al Senat.

PalmaEl senador del PP per Menorca, Cristóbal Marqués, ha registrat una sol·licitud de compareixença urgent dels presidents d'Aeroports Espanyols i Navegació Aèria (Aena), Maurici Lucena, i l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA), David Benito Astudillo, perquè aclaresquin algunes deficiències a la torre de control virtual de l'aeroport de Menorca.

Pel representant dels populars, són "molt preocupants les greus deficiències assenyalades pels controladors aeris, entre les quals destaquen les fallades de les càmeres que enfoquen la pista i que, a més a més, s'estan oxidant", segons ha detallat el partit i ha retransmès Europa Press.

Marqués ha apuntat que per ell és "inquietant" que, quan ha estat funcionant en mode de proves, els controladors hagin detectat "una visió limitada de l'entorn de l'aeroport, tant per les avionetes de l'aeròdrom de Sant Lluís com de l'heliport de l'hospital Mateu Orfila".

En aquest sentit, el senador ha assenyalat que el govern espanyol ja va respondre una altra pregunta dient que "l'enorme endarreriment" en la posada en marxa de la torre de control virtual es devia al fet que no havia finalitzat el període de proves i la formació dels controladors, i que en aquests moments, precisament, es trobaven a l'espera de l'informe de l'AESA, que havia d'aclarir la seguretat de les noves instal·lacions.

"A cada pregunta que feim sobre l'estat de la torre donen una excusa diferent, quan el que es pretén és saber realment què està passant, perquè està en joc la seguretat de tothom", ha manifestat.

Al mateix temps ha mostrat preocupació per la manca de personal tècnic, perquè "si es vol muntar una torre de control virtual, el més normal seria augmentar el personal que es dedica al manteniment d'aquestes instal·lacions, al contrari es comet una irresponsabilitat", ha explicat Marqués.

Per aquests motius, el senador ha reclamat la "necessitat" de construir una torre de control física a l'aeroport de Menorca, que, segons ha remarcat, es trobava inclosa en el pla quinquennal d'inversions 2017-2022 DORA (Document de Regulació Aeroportuària) del govern del PP.

No obstant això, amb el govern de Sánchez, "Aena va canviar el criteri i el pla d'inversions, en encarregar a Enaire el projecte d'una torre de control virtual, més barata".

stats