Política 04/11/2020

PP i Ciutadans reclamen que la directora general d'Innovació deixi el càrrec pel plus d'habitatge

Podem assegura que si Núria Riera ha incomplert el codi ètic del Govern, es prendran accions de manera automàtica

Maria Llull
2 min
La diputada del PP, Núria Riera

PalmaTant PP com Ciutadans han reclamat aquest dimecres que la directora general d'Innovació, Núria Riera, deixi el càrrec després que hagi transcendit que l'Oficina Anticorrupció ha demanat a la Comissió Ètica del Govern que retorni el plus d'habitatge. Riera, qui forma part de l'organigrama de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors productius de Juan Pedro Yllanes, cobra els 22.000 euros anuals d'aquest complement des de juliol del 2019 –quan va ser nomenada– perquè està empadronada a Eivissa, malgrat que té una casa en propietat a Mallorca.

La diputada del PP Núria Riera ha estat la primera a demanar que la directora general "se'n vagi a casa seva" quan ha fet referència a aquest cas després de la reunió de la junta de portaveus. "És inacceptable que es faci un abús dels doblers públics. Aquest càrrec de Podem ha de demanar disculpes, tornar els doblers i partir a casa seva", ha dit.

La popular també ha fet referència a l'anunci de Podem de votar en contra d'aquest plus durant la tramitació dels pressupostos, després que el Govern hagi decidit limitar-lo només als alts càrrecs que viuen a Menorca, Eivissa i Formentera i que no el cobrin els que viuen fora de les Balears. Cal recordar que el partit morat vol o bé que s'elimini per complet o bé que es redueixi a 12.000 euros i es justifiquin les despeses. "Crida l'atenció que un partit com Podem, que no diu res sobre abusos a menors, quan Armengol se'n va de copes o quan els metros van estibats de gent, únicament aixequi la veu quan es parla dels seus sous. Només xerren quan es tracta de la seva butxaca", ha comentat.

D'altra banda, la diputada de Ciutadans Patricia Guasp ha exigit a Juan Pedro Yllanes "el cessament immediat de la directora general d'Innovació". "Fa un mes que la Comissió Ètica del Govern té sobre la taula l'informe d'Anticorrupció que posa de manifest que s'incompleixen els requisits que marca la Llei de pressupostos per cobrar aquesta indemnització per doble residència", ha continuat Guasp, a més de destacar que no consta que "s'hagi contestat aquest informe ni s'han tornat les quantitats que la senyora Riera ha percebut de manera irregular".

També s'ha pronunciat sobre aquest tema la portaveu d'El Pi, Lina Pons, qui ha destacat que "la realitat ha donat una lliçó a Podem". Per part seva, la portaveu del PSIB, Sílvia Cano, s'ha mostrat favorable a esperar el dictamen de la comissió ètica sobre aquest assumpte.

Accions automàtiques si s'ha incomplert el codi ètic

"Si ha incomplert el codi ètic, emprendrem accions i quedarà fora de manera automàtica. Aquesta qüestió s'ha de dirimir ja". Així de contundent s'ha mostrat el portaveu de Podem, Alejandro López, qui també ha aclarit que el PSIB ha estat el partit que s'ha oposat a rebaixar i justificar el plus, mentre que MÉS per Mallorca es va mostrar obert a negociar-ho.

López ha reiterat que el posicionament de Podem és que "aquest plus s'havia de rebaixar a 12.000 euros i s'havia de justificar". Segons el portaveu morat, quan els varen notificar que el deixarien de cobrar els càrrecs de la Península, Podem va proposar que "no el cobri ningú". "No hi ha hagut acord ni en la justificació ni en la rebaixa substancial. Amb aquesta discrepància, votarem que no a l'article 16", ha sentenciat.

stats