Política 04/08/2021

PP i Podem carreguen contra el govern espanyol per haver autoritzat l'opa de Naturgy

2 min
Naturgy guanya gairebé  1.000 M€ per sortir d’Egipte

BarcelonaEl Partit Popular i Podem han criticat l'autorització amb condicions de l'opa del fons de pensions australià IFM sobre la gasista Naturgy aprovada aquest dimarts pel consell de ministres.

Malgrat ser un dels socis del govern de coalició, Podem qualifica de "greu error" l'autorització, segons va dir el mateix dimarts Pablo Fernández, portaveu de la formació. "Per fer baixar la inacceptable tarifa de la llum, cal crear una empresa pública d'energia", ha dit Fernández en un missatge a Twitter, que ha criticat que "vendre el 22% de Naturgy a un fons inversor radicat a les illes Caiman aprofundeix el problema i fa que perdem sobirania energètica en el pitjor moment".

En la mateixa línia, Podem ha expressat aquest dimecres el seu malestar amb l'opa i la decisió de l'executiu també a través del compte oficial a Twitter, on la formació ha declarat que l'adquisició del 22% de Naturgy per part d'IFM seria "una pèssima notícia per al nostre país", ja que comportaria la pèrdua de "sobirania". "El nostre objectiu com a Estat ha de ser garantir drets per damunt de qualsevol interès econòmic d'una empresa estrangera", afegeix el missatge.

El fons australià IFM va llançar al gener una opa per controlar més del 22% de les accions de Naturgy, una operació que ja va rebre el vistiplau del regulador borsari, la Comissió Nacional de Mercat de Valors (CNMV), però que encara estava pendent d'obtenir la llum verda del govern, ja que es tractaria de l'adquisició de més del 10% de la propietat d'una companyia d'un sector estratègic, en aquest cas l'energètic.

El consell de ministres va aprovar dimarts l'operació, però amb condicions com ara el manteniment de la seu a Espanya, polítiques laborals i de dividends prudents, i la inversió en projectes de reconversió energètica i sostenibilitat. IFM va rebre amb satisfacció l'anunci de l'executiu presidit per Pedro Sánchez.

El PP demana compareixences al Congrés

Per la seva banda, el PP ha demanat la compareixença urgent al Congrés de la vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Nadia Calviño, i de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera. A més, la formació liderada per Pablo Casado ha sol·licitat al govern l'expedient d'autorització de l'opa.

"Per a Espanya, aquesta operació només pot comportar riscos de pèrdua de control en un sector estratègic", ha opinat la vicesecretària del PP, Elvira Rodríguez. La dirigent ha criticat que l'autorització s'aprovés "amb nocturnitat i sense transparència" i s'ha mostrat contrària a l'operació, ja que, a parer seu, no generarà nous llocs de treball.

stats