Política 16/06/2023

El PP accelera per investir Prohens sense un acord amb Vox i demana constituir el Parlament dia 20

Els populars van reclamar dimecres passat al president de la Cambra que es paralitzàs la convocatòria d'aquest ple, que dona quinze dies de marge per fer les sessions d'investidura

2 min
El Parlament de les Illes Balears en una imatge d'arxiu

PalmaEl president del Parlament, Vicenç Thomàs, ha firmat aquest divendres la resolució per convocar la sessió constitutiva del Parlament, que serà el pròxim dimarts dia 20 de juny a les 11 hores. Ho ha fet a petició del PP, que fa dos dies va reclamar que es paralitzàs la convocatòria d'aquest ple davant la falta d'acord amb Vox per investir Marga Prohens. Des que es dugui a terme el ple, es tindran quinze dies per fer les sessions d'investidura, la primera per majoria absoluta i la segona per majoria simple.

Sembla complicat que d'aquí al 20 de juny el PP i Vox arribin a un acord, ja que les posicions són completament contraposades. Mentre que els populars reclamen una abstenció que els permeti governar en solitari, el partit de Jorge Campos exigeix entrar a l'Executiu, i més després del pacte que s'ha fet al País Valencià entre els dos partits, tot i que el cas de les Illes és distint, ja que Prohens suma més diputats que tota l'esquerra junta, per la qual cosa és l'única candidata viable. És el que es va escenificar a la primera taula de negociació del passat dimecres entre els dos partits, que va acabar sense acord.

Tal com va avançar Diario de Mallorca, els resultats electorals possibiliten que el PP i el PSIB es reparteixin la Mesa del Parlament, obviant les altres formacions. És el mateix que el que ha succeït a la Regió de Múrcia, on el popular Fernando López Miras, que va quedar a dos diputats de la majoria absoluta –Prohens, a quatre–, va deixar Vox fora de la Mesa, i no té intenció de deixar-los entrar a l'Executiu. L'extrema dreta ja ha amenaçat de forçar una repetició electoral. A les Balears, Vox no tem votar en contra de Prohens si "ni tan sols té el gest" de reservar un lloc de la Mesa del Parlament per a ells.

Segons estableix l'article 12 de la Llei electoral de les Balears, 33 diputats corresponen a Mallorca, altres 13 a Menorca, 12 a Eivissa i un a Formentera. Cal recordar que, després de les eleccions del passat 28 de maig, dels 59 escons de l'hemicicle, 25 estaran ocupats pel PP; 18, pel PSIB; vuit, per Vox; quatre, per MÉS per Mallorca; dos, per Més per Menorca; un, per Unides Podem, i un per la coalició de Sa Unió de Formentera.

36 nous diputats i 23 que es repeteixen

Des del Parlament han destacat que dels 59 diputats que prenen possessió, més de la meitat (36) ho fan per primera vegada. A més, dels 23 que repeteixen, 13 iniciaran la segona legislatura, cinc la tercera, un la quarta, un la cinquena i un altre la sisena. Per gènere, el 49% dels diputats són dones, concretament, 30 seran homes i 29 seran dones.

stats