Política 28/11/2021

Hèctor Pons: "Fem polítiques per transformar la ciutat i reduir les desigualtats"

Iván Martín
4 min
El batle de Maó, Hèctor Pons, a la balconada de l'ajuntament.

MAÓMaó ha experimentat importants canvis en aquests darrers anys. Projectes i inversions que han quedat en un segon pla a causa de la pandèmia ara han rebut l'últim impuls. Els Quarters de Santiago, la reconversió del Verge del Toro i la nova seu del Conservatori de Música i Dansa de Menorca en són alguns exemples. Hèctor Pons gestiona el Consistori d'una ciutat que també té importants reptes de futur.

Com afronta Maó la recuperació econòmica postpandèmica?

Ho fem des d’una posició d’un cert avantatge. Durant moltes dècades s’ha fet feina amb un model de ciutat i de municipi que ara és l’objectiu de tothom: diversificació econòmica, creixement controlat, aposta per la qualitat i la sostenibilitat. En aquests moments, Maó està situada en una millor posició per afrontar el present i el futur. Menorca n'és un exemple, i dins Menorca, el referent d’aquest exemple és Maó.

La pandèmia ha reforçat les línies de feina que ja existien i ha reforçat els plantejaments de l’equip de govern. Volem un municipi viu tot l’any, un visitant que vagi més enllà del turisme de sol i platja, i ho estem aconseguint. Encara hi queda molt per fer, però la temporada turística ha estat positiva i s’ha començat a veure aquest model de turisme de qualitat, que deixa un major benefici a la ciutat.  

Teniu la sensació que la covid-19 està tapant altres projectes de rellevància per a la ciutat?

Donar una resposta contundent als efectes de la pandèmia ha estat una prioritat durant els dos darrers anys. Les preocupacions ciutadanes han canviat, però la gent també valora la gestió en temps tan complicats. A pesar de tot, continuem tirant endavant els projectes i les polítiques importants per transformar la ciutat, donar oportunitats a la gent i reduir les desigualtats. La gent que tenia dificultats abans de la crisi ara en té més, i els serveis públics, com ja han demostrat, són fonamentals per avançar en igualtat.

Les obres en els Quarters de Santiago marcaran el futur de Maó els pròxims anys?

És una de les zones més rellevants de la transformació que hem iniciat. Serà un entorn d’equipaments públics de gran importància. Però també la transformació del centre, el futur de l’Esplanada i la modernització del port que executarà l’APB marcaran el present i el futur de Maó. Així mateix, s’ha de destacar el desenvolupament de l’entorn de Dalt es Cós i Borja Moll. És una prioritat urbanística lligada a les necessitats d’habitatge social. 

Quins altres projectes s'estan executant?

Després de l’entrada en funcionament del nou ascensor de ses Voltes i de la primera desnitrificadora de l’aigua de Maó, quant a equipaments s’han de destacar la reconversió de l’antic hospital Verge del Toro i la creació de la residència geriàtrica al voltant dels Quarters de Santiago, que ja ha començat. També iniciarem les obres de l’Escola d’Adults i el Conservatori dins l’any 2022. A més, la disponibilitat de sòl públic ens ha permès tenir en marxa quatre promocions d’habitatge públic, que suposaran 92 habitatges de gestió social a la ciutat.  

Quina és la xifra inversora dels principals projectes i quin pes hi han tingut el Consell de Menorca i el Govern balear?

Les inversions en execució i les que començaran superen els 40 milions d’euros, pràcticament finançats al 100% pel Govern balear.

 En matèria de tractament d'aigua, quina estratègia està seguint l'Ajuntament?

Recentment hem inaugurat la desnitrificadora d'aigua de Maó, que dona servei al 48% dels abonats, i tenim en marxa les actuacions per resoldre la resta de la xarxa. L’objectiu principal de l’equip de govern que conformem el PSOE i Ara Maó és aconseguir que tota la ciutadania pugui beure aigua sense haver de comprar-la. Ja fa sis anys que els dos partits estem fent feina en aquesta direcció i, tot i que no és un tema senzill, hem avançat i ho continuem fent. Per altra banda, una de les qüestions clau és fer una bona gestió de les aigües residuals: evitar la contaminació dels aqüífers i racionalitzar-ne el consum.

Quines actuacions s'han dut a terme per millorar la connexió entre el centre i el port?

La principal actuació ha estat la posada en marxa de l’ascensor de ses Voltes, que ha tingut una gran acollida. El port i la ciutat, que s’entenen com dues coses diferents, són ara una realitat separada, només, per uns segons. A més, hem millorat l’estat dels accessos, escales i costes, i fem feina per incrementar els aparcaments perifèrics, que permeten deixar el cotxe a prop d’un d’aquests accessos per baixar al port a peu. Aconseguirem un port encara millor, més versàtil, més modern i més sostenible.

Quines iniciatives s'han programat per dinamitzar l'activitat comercial?

La voluntat de l’equip de govern ha estat, sempre, donar facilitats a l’activitat comercial i de restauració en un moment tan complicat. Les mesures que hem pres van des de la bonificació d’algunes taxes fins a l’estímul comercial, amb campanyes de promoció, passant per les ajudes directes, modestes, però que reflecteixen una clara voluntat de l’Ajuntament. Mai un establiment havia rebut un ingrés directe del Consistori i molts petits negocis ho han agraït molt.

stats