Política 16/12/2019

El plus als alts càrrecs del Govern de fora de Mallorca accentua la divisió al Pacte

MÉS no accepta la proposta de reduir 10.000 euros el complement perquè també afectaria els residents de Menorca, Eivissa i Formentera

C. T.
2 min
Miquel Ensenyat, Francina Armengol i Juan Pedro Yllanes aquest divendres en el Castell de Bellver.

El polèmic plus de 22.000 euros que cobren quinze alts càrrecs del Govern -comptant-n'hi sis de designats per Podem- continua provocant una forta divisió dins el Pacte d'esquerres. Aquest dilluns MÉS per Mallorca ha anunciat que no votarà l'esmena in voce de Podem, que proposa reduir de 22.000 a 12.000 aquest complement. La raó del vot negatiu de MÉS per Mallorca a aquesta reducció és que també afectaria els alts càrrecs que tenen la residència a Menorca, Eivissa i Formentera.

El portaveu de MÉS, Miquel Ensenyat, ha destacat que la proposta de Podem es presenta per evitar el debat. El seu partit no considera comparable un plus per als alts càrrecs d'altres illes amb el que reben els residents de fora de la Comunitat. De fet, cal recordar que el plus es va pensar per compensar la insularitat i no perjudicar els ciutadans de les Balears que s'han de traslladar a Mallorca per poder treballar pel Govern. Treure aquest complement o indemnització, segons els ecosobiranistes, podria provocar una manca de representació de Menorca, Eivissa i Formentera al Govern.

A més, Ensenyat ha dit que no ha rebut cap trucada ni arguments del vicepresident, Juan Pedro Yllanes, per qualificar d'etnicistes els membres de MÉS per Mallorca per donar suport a l'esmena de Més per Menorca de suprimir aquest plus només per als alts càrrecs amb residència fora de la Comunitat.

Per la seva banda, el portaveu de Podem al Parlament, Alejandro López, ha explicat que el seu partit considera necessari mantenir el plus, tot i que una vegada reunit el consell de direcció de la formació es va optar per proposar retallar-lo. A més, ha assegurat que si l'esmena no s'aprova el partit prendrà la iniciativa de reduir aquesta indemnització per als seus alts càrrecs.

La secretària general a les Illes de Podem, Mae de la Concha, també s'ha pronunciat sobre la polèmica, i ha destacat que, tot i que algunes veus del partit han demanat la seva dimissió sent que té el suport de la majoria dels integrants de la formació. La consellera d'Agricultura ha dit que ella es veu afavorida per aquest plus i que, igual que faran els altres alts càrrecs de Podem que el cobren, passarà a percebre només 12.000 després de la reducció proposada de 10.000 euros. Aquesta rebaixa, segons De la Concha, està justificada en un moment d'ajustos pressupostaris i en què s'espera una crisi econòmica.

Pel que fa a la posició del PSIB, de moment es manté en el rebuig d'eliminar el complement per als residents de fora de les Illes, mentre que pel que fa a la reducció de la quantia rebuda la portaveu Sílvia Cano ha explicat que s'estudiarà aquesta possibilitat.

És possible que aquest dimarts al Parlament les dues esmenes siguin rebutjades i el plus quedi com fins ara, tot i que Ciutadans ha anunciat que votarà a favor de la proposta de Més per Menorca. En canvi, Vox votarà en contra de l'eliminació d'aquest plus, però a favor de reduir-lo. El PP també ha anunciat que està a favor de mantenir la situació actual, que és el resultat d'una ampliació que varen fer els populars mateixos. Abans del canvi el plus només el rebien els alts càrrecs que mantenien la residència a Menorca o a les Pitiüses.

stats