NORMATIVA
Política 09/02/2019

El Govern posa fi a les deficiències del Pla hidrològic de Company

El Consell de Ministres aprova la revisió de la normativa del 2015

M.ll.
2 min
El Govern posa fi a les deficiències del Pla hidrològic de Company

PalmaEl Pla hidrològic que Biel Company aprovà l’any 2015 ja és història, després que el Consell de Ministres n’aprovàs ahir la revisió que ha elaborat la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca de Vicenç Vidal. D’aquesta manera se solucionen les múltiples deficiències del pla de Company, que foren censurades per la Comissió Europea i que haurien pogut implicar una sanció.

La manca de restriccions a noves extraccions a aqüífers en risc, la desregulació dels pous, l’absència de control de la contaminació per nitrats, l’eliminació de la cartografia de les zones humides, la reducció del servei d’Estudis i Planificació dels Recursos Hídrics, la manca d’avaluació de costos del cicle integral de l’aigua i la retirada del pla de sequera foren algunes de les mesures més problemàtiques adoptades pel Pla hidrològic de Company quan va ser conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori del Govern de José Ramón Bauzá. El nou pla, que preveu 354 mesures, no només ha establert normes de protecció i revisió dels aqüífers, sinó que ha aprovat la cartografia de les zones humides i identifica les potencials.

El llavors conseller va eliminar fulminantment el Pla hidrològic que s’havia elaborat l’any 2011. “Company va desmuntar la gestió dels recursos hídrics”, assenyala Margalida Ramis, portaveu del GOB. “Va afavorir els representants de l’agricultura intensiva, miners i sondistes, que no volien cap limitació al seu negoci”, continua Ramis. Segons la portaveu del GOB, amb el nou pla “es recuperarà terreny perdut”. A més, la Directiva Marc de l’Aigua de la Unió Europea posarà fre a la possibilitat de “perdre avanços amb un canvi de color polític en les properes eleccions”.

L’hidrogeòleg Alfredo Barón, que va ser cap del Servei d’Estudis i Planificació de la Direcció General de Recusos Hídrics i un dels responsables del Pla hidrològic de 2011, considera que la revisió realitzada pel Govern queda “una mica curta”. “Company va dur a terme una desplanificació hidrològica i el pla actual manté certes ambigüitats en determinats punts, com la contaminació per nitrats i els dipòsits enterrats, com els de les benzineres”, assenyala. “Aquest pla no recupera l’esperit del de 2011”, afirma. “Vaig demanar al Govern actual que el retirassin, igual que va fer Company, però no varen voler-ho”, continua. Per això, el pla de l’exconseller popular ha funcionat tota la legislatura fins a l’aprovació ahir de la revisió. “Si l’haguessin retirat, en sis mesos n’hauríem tingut un de nou”.

Barón també destaca que Company “eliminà les distàncies” establertes per l’anterior Pla hidrològic per construir en zones pròximes a torrents. De fet, les pressions per eliminar el pla del 2011 no procediren només del sector agroindustrial, sinó també “del sector especulativourbanístic”, explica Barón.

stats