Política 08/07/2020

El Pi i Ciutadans rebutgen el PIAT del Consell de Mallorca perquè no té en compte el covid-19

El PP i Vox votaran en contra del Pla d'Intervenció d'Àmbits Turístics, que es preveu que s'aprovi aquest dijous en el ple de la institució insular

Kike Oñate
2 min
El PIAT definitiu manté la mateixa zonificació de places de lloguer turístic que l'anterior

PalmaL'oposició del Consell de Mallorca votarà aquest dijous en contra de l'aprovació definitiva del Pla d'Intervenció d'Àmbits Turístics (PIAT), que manté el sostre de 430.000 places turístiques. L'aprovació inicial es va produir durant la passada legislatura. El Pi i Ciutadans rebutgen la proposta perquè no té en compte la nova situació econòmica creada arran del coronavirus, mentre que el PP i Vox critiquen que "prohibirà" el lloguer vacacional i lamenten la manca de temps per poder estudiar tota la documentació, que els partits de l'oposició varen rebre dimecres passat, com han explicat durant una roda de premsa.

"El PIAT neix caducat", ha afirmat la portaveu de Ciutadans a la institució insular, Beatriz Camiña. "Quant durarà la crisi provocada pel covid-19? Estam davant un canvi de model econòmic?", s'ha demanat la consellera del partit taronja, que demana que el pla inclogui aquests interrogants. "El pla és un perill" per al sector turístic i "demonitza" el lloguer vacacional, segons ha dit Camiña. També ha lamentat que les explicacions de la memòria que justifiquen el pla són "poc rigoroses" perquè fan servir expressions inconcretes, com ara "probablement" i "s'haurà de mirar". A més, ha dit que les dades del document són del 2015 i el 2016.

El conseller d'El Pi, Antoni Amengual, ha explicat que demanaran ajornar l'aprovació del PIAT fins que tingui en compte la nova situació causada per la pandèmia. Si no es lleva de l'ordre del dia, hi votaran en contra. "El PIAT només posa entrebancs al sector i és molt restrictiu pel que fa al lloguer vacacional, que per a nosaltres és una possibilitat per redistribuir la riquesa del turisme", ha comentat Amengual.

El portaveu del PP, Llorenç Galmés, ha dit que hi votaran en contra perquè el PIAT "prohibeix" el lloguer vacacional a les cases ja existents en sòl rústic protegit, "cosa que afecta greument els municipis de la serra de Tramuntana". També ha criticat que, en canvi, sí que es permetrà fer hotels rurals en sòl rústic. De fet, una de les modificacions que inclou la redacció definitiva del PIAT és que sí que es permetran, finalment, els hotels rurals –l'anterior no ho feia–, encara que amb unes condicions més restrictives que a la Llei turística. Aquests establiments hauran d'estar vinculats a explotacions agràries i estar en una parcel·la mínima de 49.000 metres quadrats.

D'altra banda, el portaveu de Vox al Consell, Tolo Gili, ha criticat que han rebut els documents del PIAT amb poc temps i que per això no han tingut temps d'analitzar tota la informació.

stats