Política 24/08/2021

El Pi reclama un concert econòmic perquè les Balears gestionin els seus recursos

El partit regionalista se suma a les peticions de reforma del sistema de finançament autonòmic

ARA Balears
2 min
El portavei d'El Pi, Josep Melià

PalmaEl portaveu d'El Pi, Josep Melià, ha reclamat aquest dimarts en roda de premsa que les Balears tinguin un concert econòmic amb l'Estat per gestionar els seus recursos i aportacions. "D'aquesta manera, nosaltres recolliríem els doblers, els gestionaríem i decidiríem la quantitat que enviam a l'Estat per a la caixa de solidaritat", ha dit Melià, qui ha comparegut al Parlament per explicar les esmenes d'El Pi a la Llei d'habitatge. "Amb el sistema actual estam sotmesos a l'arbitrarietat del govern espanyol i sempre en sortim perjudicats", ha afegit. El portaveu regionalista s'ha sumat a la petició de MÉS per Mallorca per reformar el sistema de finançament autonòmic actual, ja que "sempre tracta les Balears de manera injusta". "El millor seria un concert econòmic perquè les Illes gestionassin els seus doblers", ha insistit.

Pel que fa a les esmenes a la Llei d'habitatge, El Pi ha plantejat un mecanisme per abaratir el cost per comprar una casa i fer possible que més persones puguin accedir a un habitatge. Melià ha explicat que es proposa una nova categoria de preu màxim. Es tractaria de cases que es complementarien amb els Habitatges de Protecció Oficial (HPO). El que planteja el partit regionalista és que es puguin construir cases d'aquesta categoria en sòl urbà o que es reformin edificis ja existents". Els pisos tindrien una dimensió màxima de 90 metres quadrats, a uns 1.800 euros el metre quadrat. El cost total rondaria els 160.000 euros, un preu "raonable", segons Melià.

A més, la casa no es podria vendre ni llogar durant 20 anys. També hauria de tenir la categoria d'habitatge habitual i els compradors només podrien ser persones sense cap altra propietat. A més de facilitar l'accés a l'habitatge, l'objectiu d'El Pi és que la construcció "no mengi més territori", i per això els nous edificis s'haurien de fer a solars urbans. En la mateixa línia, Melià ha subratllat que cal facilitar el canvi d'ús turístic d'un hotel o edifici perquè es pugui convertir en un bloc de pisos. En aquest apartat, el portaveu ha criticat que "la regulació del Govern no funciona" i que fa falta una empenta. Melià ha recordat que a les Balears "hi ha un nombre important d'hotels obsolets que es podrien reconvertir". "D'aquesta manera, "es reduirien les places turístiques i augmentarien els habitatges", ha sentenciat.

Podem i el PSIB presenten una esmena per agilitzar projectes a Eivissa

D'altra banda, Podem i el PSIB han anunciat que presentaran una esmena a la Llei d'habitatge per agilitzar la construcció a Eivissa de dues infraestructures considerades "urgents", un nou institut i un camp de futbol, segons han explicat les formacions mitjançant un comunicat. L'esmena té cinc punts, un dels quals és la declaració d'interès autonòmic de l'institut, així com la seva connexió amb el CEIP de Can Cantó. Els terrenys on s'ha de fer aquest centre educatiu i el camp de futbol quedaran automàticament qualificats com a sol urbà.

stats