Política 09/12/2021

Pere Soler serà el nou portaveu d'El Pi al Consell, però el canvi provoca un guirigall dins el partit

Un seguit de comunicats fan de mirall de l'enfrontament entre els sectors de la formació

3 min
D'esquerra a dreta, Xisca Mora, Isabel Febrer i Pere Soler.

PalmaL'arribada de l'inquer Pere Soler al Consell de Mallorca està suposant un maldecap per a la direcció d'El Pi. El conseller electe del partit, que no fa ni un mes que va aterrar a la institució insular per substituir Antoni Amengual, serà nomenat aquest dijous nou portaveu de la formació malgrat el rebuig explícit de l'executiva, que ha activat un comitè disciplinari contra Soler i Bel Febrer, que fa costat al conseller rebel. El canvi promogut per ambdós desplaçarà Xisca Mora del càrrec i ha provocat un guirigall intern, amb un seguit de comunicats contradictoris que visibilitzen la divisió entre els que critiquen la manera de fer del diputat d'El Pi, Josep Melià, i els coneguts com a antimelianistes, entre els quals es troben Soler i Febrer.

Passades les 10 h d'aquest dimecres El Pi ha enviat un comunicat recordant que dijous Soler s'estrenarà com a nou portaveu del partit al Consell. "Assumesc el càrrec de portaveu amb l'objectiu de fer feina per aquesta illa, per Inca i per la institució", ha assegurat l'inquer. Però no han passat tres hores i ha aparegut un segon comunicat que rebutja l'actuació "il·legítima dels que prenen decisions en contra del partit". "Estan utilitzant els recursos del partit per enviar comunicats i notes en contra de la nostra formació", advertia la nota, en què s'assegurava que El Pi "ratifica" Mora com a portaveu i "referent" del partit al Consell. "Només Mora fixa la posició a través d'El Pi a la institució", reiterava el comunicat. El mateix comunicat instava "aquells que actuen pels seus interessos espuris i personals" a acceptar els resultats dels congressos; així com les decisions que prenen els òrgans "elegits democràticament" pels afiliats del partit.

"Som consellers d'El Pi i entenc que és normal que s'enviï una nota de premsa molt asèptica en la qual es comunica el canvi de portaveu", explica Pere Soler a l'ARA Balears. "És una qüestió formal; un canvi que ha estat efectuat i que es du al ple", assenyala. Cal recordar que Soler i Febrer varen impulsar la destitució de Mora perquè ni ella ni la direcció del partit han tingut en compte el seu criteri ni el de Febrer, segons lamentà Soler a aquest diari fa dues setmanes. La normativa estableix que la decisió l'ha de prendre la majoria del grup polític i, com que dos dels tres membres hi estan d'acord, la substitució s'efectuarà en el ple d'aquest dijous. Sobre la maniobra, Mora assegurà que es va fer de manera "unilateral" i que no s'ho esperava. "No es pot permetre que actuïn amb rancor i odi", afirmà. Sobre la possibilitat de ser expulsat del partit, Soler diu que no hi ha hagut cap moviment ni s'ha obert cap procediment d'expulsió, i reitera que no fa feina amb "hipòtesis". L'inquer afirma que el canvi de portaveu no implicarà "diferències".

"Acte de traïdoria"

Xisca Mora rebutja que s'hagi enviat el comunicat sobre la presa de possessió de Soler com a portaveu perquè no s'ha consensuat i, a més, va en contra de direcció de la formació. "Fan feina com a consellers d'El Pi estant en contra del partit", critica, i afegeix que els comunicats sempre s'han consensuat. Titlla el moviment de Soler i Febrer d'"acte de traïdoria" i d'"injust", malgrat que admet que el reglament permet el canvi. "Actuen com a trànsfugues; fan feina amb els recursos del partit anant en contra del partit", reitera. Mora confessa que les relacions personals amb els dos consellers rebels no seran "mai més" les mateixes, perquè han "traït" la seva confiança. La consellera electa i vicepresidenta d'El Pi avança que no intervindrà en el ple.

stats