Crisi dins El Pi
Política 28/11/2021

Xisca Mora a Pere Soler: “No es pot actuar amb rancor i odi”

El nou conseller electe argumenta que ha promogut la destitució de la portaveu d'El Pi al Consell perquè no es té en compte el seu criteri

2 min
D'esquerra a dreta, Xisca Mora, Isabel Febrer i Pere Soler.

PalmaL'encara portaveu d'El Pi al Consell de Mallorca, Xisca Mora, està "sorpresa" pel fet que els seus companys de partit –Pere Soler i Bel Febrer– registrassin divendres el nomenament de Soler perquè la substitueixi com a portaveu. La normativa estableix que la decisió l'ha de prendre la majoria del grup polític i, com que dos dels tres membres hi estan d'acord, el canvi està previst que s'efectuï en el pròxim ple de desembre. "No em varen dir res, ha estat de manera unilateral i no m'ho esperava", confessa Mora a l'ARA Balears, i afegeix que "no es pot permetre que actuïn amb rancor i odi".

"Des del primer dia que Soler va prendre possessió, no han tingut en compte que som la portaveu", critica la consellera electa i vicepresidenta d'El Pi, que acusa el seu company d'actuar a "esquena" del partit i de "deixar-se endur pel rancor" d'haver format part de la candidatura fontista (i amengualista) encapçalada per Toni Roldan que va perdre en el V Congrés d'El Pi, que va tenir lloc a l'agost. "No ha estat un atac contra Xisca Mora, és una acció contra El Pi", reitera ella, i diu que és la direcció de la formació la que haurà de "decidir" si pren mesures contra el torcebraç de Soler i Febrer.

Ambdós formen part de la branca antimelianista d'El Pi, que rebutja la manera de fer de Josep Melià. Pere Soler argumenta a aquest diari que han promogut la destitució de Mora perquè ni ella ni la direcció del partit han tingut en compte el seu criteri ni el de Bel Febrer. De fet, la decisió de substituir Mora és una resposta a l'"amenaça" per part de l'executiva d'obrir un expedient contra els dos consellers rebels.

Soler, que va substituir Antoni Amengual com a conseller d'El Pi fa poques setmanes, assegura que aquesta situació va començar quan la responsable de premsa del partit al Consell va comunicar que se n'anava. "Quan vàrem proposar una persona amb unes característiques similars a la que partia, Mora em va dir que ja havien triat qui la substituiria", explica Soler, i afegeix que "ningú ho va consultar amb nosaltres". Així i tot, varen registrar la seva proposta.

Expedient disciplinari

Després de registrar la proposta, Soler diu que ell i Febrer varen rebre una carta del president d'El Pi, el melianista Tolo Gili, en la qual els donava 24 hores per retirar-la. En cas contrari, serien expedientats, comenta Soler. Llavors, com que la direcció va actuar "fora dels cànons del partit", els dos consellers –sense consultar res– varen decidir registrar la petició per desplaçar Xisca Mora.

Per l'encara portaveu al Consell, aquesta decisió "deixa clar que no tothom té el mateix tarannà. Mora assegura que "hem intentat fer un acostament" als antimelianistes. "Amb alguns sí que ens hem entès, però d'altres han optat per això", conclou. Cal dir que el Consell de Mallorca era l'única institució on els antimelianistes tenien opció de guanyar pes i la maniobra per desplaçar Mora no es podia descartar.

stats