Política 30/11/2020

El PDECat també votarà a favor dels pressupostos de Sánchez

Pacta el traspàs dels recursos econòmics de Rodalies, 232 milions, a la Generalitat

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La candidata del PDeCAT a la presidència de la Generalitat , Àngels Chacón, en una foto d'arxiu del 27 de novembre

MadridPedro Sánchez ja pot comptar amb un nou actor per jugar a la geometria variable aquesta legislatura. Els quatre diputats del PDECat al Congrés s'han sumat aquest dilluns, a última hora, a l’àmplia majoria que permetrà al govern espanyol l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat per al 2021. ERC, doncs, ja no és l’únic partit independentista català que permetrà aquesta setmana l'aprovació dels comptes al Congrés abans no passin al Senat, en un debat que va començar ahir i culminarà dijous amb el suport de fins a 189 diputats dels 350 que formen l’hemicicle (13 per sobre de la majoria absoluta).

En plena precampanya per al 14-F, el PDECat vol reivindicar-se com una peça útil a Madrid enfront dels quatre diputats de Junts per Catalunya, encapçalats encara per la seva nova candidata a la Generalitat, Laura Borràs. A canvi del sí, després d’una negociació difícil que van tancar diumenge, el PDECat ha tancat el traspàs a la Generalitat dels fons per a Rodalies –actualment el Govern en té la gestió però no el control de la despesa–, dotat en 232 milions d’euros, així com el compromís del govern espanyol de permetre a la Universitat Oberta de Catalunya una nova fórmula jurídica per a la contractació de fins a 5.000 professors.

El PDECat, juntament amb ERC, ja va permetre la tramitació dels comptes en el debat d’esmenes a la totalitat, en un ple farcit de retrets entre les formacions independentistes que avui s'ha tornat a repetir. Tant Borràs com la CUP –que aquest dilluns ha confirmat que votarà no als comptes– han censurat que es mantingui la via repressiva des de Madrid. La portaveu cupaire, Mireia Vehí, ha reconegut que es tracta d’uns pressupostos que estarien “bé si la situació fos normal”, però ha censurat que ERC i el PDECat fessin de la “CDC de tota la vida”.

Al PDECat li ha costat arribar a un acord per poder justificar el sí als comptes, ja que des del setembre que estan a disposició d’ajudar a sumar majories. Al govern espanyol li sobraven suports després del sí d’ERC, el PNB i EH Bildu. Els dos diputats de Més País, de fet, també han anunciat el seu aval però sense grans contrapartides, més moguts per fer costat al bloc de la investidura, que ara el líder d’Unides Podem i vicepresident segon espanyol, Pablo Iglesias, vol rebatejar com a “bloc de legislatura”. La suma del PDECat, però, és clau per a la Moncloa si vol mirar cap al centredreta en algunes mesures del bracet del PNB i també de Ciutadans, a qui encara el secretari general del PSOE al Congrés, Rafael Simancas, estenia avui la mà perquè surti de la “foto de Colón”.

Una legislatura “llarga”

La cara visible del PDECat al Congrés, Ferran Bel, ha pronosticat a Sánchez una legislatura “llarga” després de l’aprovació dels pressupostos i ha reconegut que donaven el sí pensant més en ser un aliat estable del govern de coalició espanyol. El cert és que Sánchez aconseguirà aprovar els comptes al Congrés amb gairebé els mateixos suports amb què va començar-ne la tramitació, 190. I llavors comptava amb el suport de Ciutadans. Al bloc d’ERC, EH Bildu, el PNB, el PDECat i Més País, també previsiblement s’hi sumaran el PRC, Terol Existeix i ho estudia Nova Canàries.

El PP busca eliminar la polèmica esmena d'ERC

El PP ha presentat aquest dilluns un escrit urgent a la mesa i junta de portaveus del Congrés perquè els serveis jurídics examinin la legalitat de l’esmena d’ERC als pressupostos generals de l’Estat per harmonitzar la fiscalitat de l’impost sobre el patrimoni entre comunitats autònomes, que busca acabar amb el dúmping fiscal de Madrid. La portaveu dels populars a la cambra, Cuca Gamarra, ha assegurat que l’esmena “envaeix competències autonòmiques i supera el que ha de ser el marc de la llei de pressupostos”. “És evident la seva inconstitucionalitat”, ha dit. Però a efectes pràctics, encara que els lletrats s’oposin a l’esmena, la seva decisió no és vinculant. Altra cosa és que els populars hagin promès dur la iniciativa al Constitucional quan encara no hi ha cap mesura tangible per fer-ho.

stats