Política 10/08/2020

El PP balear discrepa amb l'acord dels romanents de la FEMP i pressiona el Govern per incomplir-lo

La formació demana que els ajuntaments puguin disposar de "tot el romanent de tresoreria generat el 2019" i el gestionin de manera autònoma

Ara Balears
2 min
Façana de l'Ajuntament de Palma

PalmaEl Partit Popular balear discrepa amb l'acord a què arribaren la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i el govern espanyol, el qual fa cedir els romanents locals dels ajuntaments que la llei Montoro va paralitzar. Per això, el partit ha presentat una proposta no de llei (PNL) al Parlament per pressionar el Govern perquè no compleixi la normativa i respecti la gestió municipal de cada consistori, segons ha informat l'agència Efe.

Els populars consideren que l'acord és injust i, per això, demanen que els ajuntaments puguin disposar de "tot el romanent de tresoreria generat el 2019", segons han informat en una nota de premsa. Volen que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, garanteixi l'autonomia de les entitats locals per gestionar els estalvis, atès que creuen que aquest superàvit s'ha de destinar a pal·liar els efectes de la crisi socioeconòmica causada pel covid-19. Des del PP balear volen invertir els romanents a implementar els serveis necessaris i les mesures extraordinàries contra els efectes sanitaris, socials i econòmics de la pandèmia.

En la PNL, la formació també exigeix que el govern espanyol aboni les quantitats corresponents a l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) del 2017 que encara no han retornat als consistoris. A més, sol·liciten la creació de dos fons. Un, de 5.000 milions d'euros, destinat a ajudes per a les entitats locals. I l'altre, de més d'un milió, que sigui específic per compensar el dèficit que pateix el servei de transport públic i cobrir el cost de la col·laboració de les entitats locals en la gestió de l'Ingrés Mínim Vital.

En aquest sentit, també han demanat que l'Estat transfereixi una part proporcional del Fons Europeu que rep Espanya per a l'ajuda sanitària als ajuntaments. D'aquesta manera, es compensaria la diferència entre ingressos i despeses pressupostaris que tinguin i es podrien prorrogar els terminis i fer les inversions que necessitin.

stats