Territori
Política 24/01/2023

El Pacte limita el creixement urbanístic a les Balears

El Parlament ha validat el decret, l'abstenció d'El Pi i el vot en contra de tota la dreta

ARA Balears
2 min
El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, aquest dimarts

PalmaEl Parlament ha validat aquest dimarts el Decret llei de mesures urgents en matèria urbanística, per a la contenció del creixement urbanístic de les Illes, "un territori fràgil, vulnerable i amb un alt índex de pressió humana que en compromet els recursos naturals".

Així s'ha expressat el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, durant el debat i votació del decret, i ha fet, a més, una crida a la "responsabilitat" de la dreta, que "sempre està en contra de qualsevol mesura ambiental i territorial per a les Balears". "Després sortiran per conveniència política donant importància a l'emergència climàtica i a la sostenibilitat, però la realitat és que s'oposen a qualsevol mesura territorial i ambiental que s'intenti desenvolupar en aquestes Illes", ha criticat el conseller.

En aquest punt, ha defensat un nou model territorial basat en la contenció urbanística, que aposti per la "rehabilitació i renovació urbana davant de nous creixements"; el foment de l'ús d'aigües regenerades, per exemple per a la neteja d'equipaments municipals o reg de jardins públics; la limitació del nombre de piscines a finques, que s'estén també ara a les Pitiüses i no només a Menorca i Mallorca, o la protecció urbanística de centenars d'hectàrees amb qualificacions com la d'Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI). A més, també ha fet referència a la solució residencial que proposa per als apartaments de Don Pepe.

La crítica de l'oposició

El diputat del PP Sebastià Sagreras ha criticat que el decret "agreuja encara més el problema de l'habitatge i genera inseguretat jurídica". En aquest punt, s'ha referit al "mal costum" del Govern de "fer urbanisme via decret, i sense comptar amb els consells ni ajuntaments". Cal destacar que el Pacte ha rebutjat que es tramiti com a projecte de llei, per la qual cosa l'oposició no podrà incloure esmenes per modificar el text aprovat.

Per la seva banda, el diputat de Ciutadans Marc Pérez-Ribas ha recordat que "hi va haver un temps en què l'urbanisme el plantejaven els urbanistes, que decidien com es gestionava la creació de nous espais". "La realitat és que després de vuit anys de govern d'Armengol és un clam de la societat balear la constatació del fracàs en polítiques d'habitatge", perquè "parlam de mesures intervencionistes, populistes i que culpabilitzen estrangers", ha finalitzat.

L'últim a intervenir ha estat el portaveu parlamentari d'El Pi, Josep Melià, que ha incidit en la seva "sorpresa per la poca explicació de fer servir la figura del decret llei, que en teoria és una excepció", i pel "poc abast" de la norma. "Volem contenir el creixement, però amb cap", ha emfatitzat el portaveu, que ha justificat la seva abstenció i n'ha demanat la tramitació com a projecte de llei. A més, Melià ha criticat que MÉS impulsi aquest decret quan en el Pla General de Palma ha previst vint nou sòls urbanitzables que "suposaran un increment de 60.000 persones". "És contradictori desclassificar sòl urbanitzable i, a la vegada, impulsar el creixement urbanístic a Palma", ha expressat.

stats