Territori
Societat 23/01/2023

La dreta carrega contra el decret del Govern que limita el creixement dels municipis

El PP, Ciutadans, Vox i El Pi acusen el Pacte de "prohibicionisme" i d'atacar la propietat privada

2 min
El decret d'urbanisme s'aprovarà aquest dimarts al Parlament balear.

PalmaTots els partits de l'oposició han carregat aquest dilluns contra el Decret llei de mesures urgents en matèria urbanística que convalidarà el Parlament balear en el ple de demà i que posa un límit al creixement urbanístic dels municipis. En concret, els prohibeix crear nous sòls urbanitzables si en tenen de disponibles que resolguin les necessitats reals de creixement de població. Tant el Partit Popular, Ciutadans i Vox com els regionalistes d'El Pi han acusat el Pacte de "prohibicionisme" i d'atacar contra el dret a la propietat privada.

"El Pacte vol imposar un model que es basa en la prohibició i impedeix triar lliurement el projecte de vida", ha sostingut Marga Prohens, tot afegint que és una política "intervencionista", que no respecta la propietat privada" i va en contra dels interessos dels petits propietaris. La líder dels populars ha tret la carta de la defensa de "la llibertat" per criticar la nova normativa, que també amplia les àrees naturals d'especial interès i, entre altres coses, farà impossible el projecte d'hotel que es volia aixecar a l'entorn del Trenc.

En la mateixa línia s'ha expressat el diputat de Ciutadans Juanma Gómez, que ha criticat l'Executiu illenc per "fer intervencionisme i prohibicionisme damunt el territori amb l'excusa del medi ambient". Ha assegurat que està "totalment d'acord" amb la protecció del territori i del medi ambient, però, "com a lliberals, no volem crear conflicte entre drets", ha afegit el portaveu de la formació taronja al Parlament. Així mateix, ha denunciat que la normativa s'hagi fet "sense comptar amb els consells insulars ni ajuntaments, per via decret i tres mesos abans que acabi l'activitat al Parlament".

Per la seva banda, el diputat d'El Pi, Josep Melià, ha dit que "no ens podem instal·lar en el prohibicionisme a què es dediquen constantment els partits d'esquerres". Melià ha matisat que està d'acord amb alguns punts com "que no hi hagi sobrepoblació a les Illes Balears", però opinat que la protecció territorial "s'ha de compatibilitzar amb l'activitat humana i econòmica". Així mateix, ha defensat que "generarà moltíssima burocràcia, embossament i saturació dels procediments urbanístics". Per acabar, el portaveu de Vox, Jorge Campos, ha afirmat que la norma "esclafa els drets dels propietaris i ingereix a la gestió dels ajuntaments".

"Concentram la població"

El diputat del PSIB, Joan Ferrer, ha subratllat que el decret aprofundeix en l'anterior, aprovat el 2020, que donava un termini a les institucions insulars per decidir què feien amb els falsos urbans i "posa límit a la construcció de fora dels nuclis urbans. "Concentram la població als nuclis urbans i erradicam la dispersió urbanística, que crea problemes estructurals d'abastiment dels serveis generals". "Limitam els centres urbans de tots els pobles de Mallorca perquè entenem que l'urbanisme no pot ser eixamplat i estirat, sinó cap amunt, perquè, si no, consumim una barbaritat de territori", ha valorat el diputat de MÉS per Mallorca, Joan Mas Collet.

Crítica dels constructors de CAEB

Els constructors i promotors de CAEB també han criticat el decret urbanístic defensant que "encarirà encara més l'habitatge i fomentarà l'especulació del sòl". A més, han criticat les administracions illenques perquè consideren que, fins ara, "no han escoltat al sector".


stats