Pressupostos
Política 15/11/2022

El Parlament rebutja les esmenes a la totalitat dels pressupostos del Govern

La Cambra ha donat llum verda al fet que el projecte pressupostari disposi de 7.133 milions d'euros

2 min
La consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez

PalmaEls partits que donen suport al Pacte han rebutjat les esmenes a la totalitat als pressupostos autonòmics, presentades per El Pi, PP, Ciutadans i Vox. La votació ha acabat amb 22 vots a favor i 32 en contra. El projecte de pressupostos de la Conselleria d'Hisenda continua així la seva tramitació parlamentària i afronta el procés d'esmenes parcials i el debat final per aprovar-se, com succeirà amb tota seguretat.

"Són uns pressupostos basats en els valors democràtics de l'esquerra, orientats a disminuir les desigualtats i a construir una societat més cohesionada", ha defensat la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez. El Parlament ha donat llum verda a la fixació dels 7.133 milions que preveuen els pressupostos, que l'Executiu remarca que seran els més alts de la història. Així i tot, el portaveu d'El Pi, Josep Melià, acusa el Govern de "descontextualitzar" aquesta informació, ja que a la gran majoria de comunitats autònomes els pressupostos de 2023 seran els que tinguin un major finançament.

Els grups de l'oposició han reiterat les principals crítiques: la pressió fiscal de les Balears, la falta d'una reducció "significativa" de l'endeutament o "la falta d'equilibri pressupostari", segons El Pi, que suposa "viure eternament del dèficit". A més, el portaveu regionalista ha retret la utilització de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS) per part del Govern, acusant-lo de "perversió" arran de convertir-ho "en un calaix de sastre que serveix per tot".

El fet de tenir en compte informes del Ministeri d'Hisenda o del Consell Econòmic i Social, en què s'assenyala que les Illes són la comunitat amb més pressió fiscal, ha causat un intens debat entre Més per Menorca, El Pi i el PP. Els regionalistes i els populars criticaven aquest fet, mentre el portaveu ecosobiranista, Josep Castells, sosté que està "mal calculat". Castells argumenta que gran part dels ingressos fiscals (sobretot en el cas de l'IVA i de l'Impost de Transmissions Patrimonials) provenen dels estrangers, per la qual cosa "no surten dels doblers dels ciutadans de les Balears".

La coordinadora autonòmica de Ciutadans, Patricia Guasp, ha apuntat que "gastar més no és gastar millor". Guasp ha reclamat que es faci una auditoria externa de la distribució de la despesa pública, a més d'un pla de racionalització d'aquesta despesa. "Preocupa que el Govern hipotequi el futur de les pròximes generacions", ha afirmat. Per la seva banda, el portaveu del PP, Antoni Costa, ha insistit en la seva proposta de rebaixes d'impostos, "perquè siguin els ciutadans els que disposin de la seva renda i puguin administrar-la". Així i tot, la portaveu parlamentària socialista, Pilar Costa, després que el diputat del PP al·ludís a les propostes de diverses comunitats per justificar la necessitat d'abaixar impostos, ha recordat que el Regne Unit, amb el govern conservador de Rishi Sunak, anunciarà properament un augment de la pressió fiscal.

stats