Política 15/11/2019

El Parlament balear debatrà les esmenes a la totalitat del pressupost aquest dimarts

L'oposició critica els comptes i MÉS per Menorca amenaça amb l'abstenció

Ara Balears
3 min
El Parlament balear

PalmaEl Parlament debatrà dimarts, 19 de novembre, les esmenes a la totalitat del projecte de pressupostos del Govern per al 2020 presentades pels grups de PP, Cs, Vox i El Pi. La portaveu parlamentària del PSIB-PSOE, Sílvia Cano, ha censurat l'esperit "gens constructiu" de l'oposició, ha insistit que els pressupostos són "rigorosos" i ha recordat que de cada deu euros, "set es destinaran a les persones" perquè finançaran la sanitat, l'educació, els serveis socials i l'habitatge públic.

El portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha indicat després de la reunió de la Junta de Portaveus que només el fet que augmenti la partida pressupostària de Serveis Socials "ja diu molt a favor d'aquests pressupostos".

El portaveu d'El Pi, Jaume Font, contrari a aquests comptes, ha criticat que amb més doblers "es gasti menys en les persones" i ha llançat un missatge a la presidenta, Francina Armengol: "El més greu no és no tenir representació a Madrid, que és el nostre cas; el més greu és tenir-la i no fer res".

Al marge del tema pressupostari, el diputat del PP Toni Costa ha anunciat la presentació dilluns d'una moció en defensa de l'escola concertada, arran de les declaracions de la ministra d'Educació en funcions, Isabel Celaá. Costa ha criticat que Celaá digués que la lliure elecció de col·legi per part de les famílies no és un dret recollit per la Constitució i ha titllat d'"improcedents" aquestes declaracions. "El PP defensa l'escola concertada i la llibertat d'elecció per part de les famílies", ha conclòs el popular.

El portaveu del grup parlamentari de Ciutadans, Marc Pérez-Ribas, ha assegurat que els pressupostos del Govern per al 2020 són "un engany per als ciutadans", per la qual cosa el partit ha presentat aquest divendres una esmena a la seva totalitat. La formació taronja ha sol·licitat en un comunicat que "es faci un estudi més adequat de les necessitats reals" dels residents a Balears i ha criticat que la presidenta socialista, Francina Armengol, "no només disposa de partides que no estan confirmades, sinó que s'aferra a una previsió de creixement econòmic que no és prudent".

Pérez-Ribas ha manifestat que "la previsió d'ingressos no s'ajustarà a les despeses, atesos els indicadors de desacceleració econòmica que el Govern, una vegada més, prefereix ignorar". El portaveu ha al·legat que Armengol utilitza l'Impost de Turisme Sostenible ITS) per "tapar la seva mala gestió" davant els ciutadans, i ha afegit que la presidenta del Govern no podria gestionar els comptes de les Illes sense el recaptat amb l'ecotaxa. A més, ha denunciat que el deute de la Comunitat continua augmentant i que el Govern "no ha previst cap pla de contingència per alleujar aquest deute".

MÉS per Menorca anuncia que s'abstindrà en la votació de les esmenes a la totalitat si el Govern no es fa enrere en dues "errades clamoroses" dels pressupostos

MÉS per Menorca ha amenaçat d'abstenir-se aquest dimarts en la votació a les esmenes a la totalitat dels Pressuposts Generals 2020 si el Govern no rectifica allò que els menorquinistes consideren dues "errades clamoroses".

MÉS per Menorca exigeix que no es faci el metro del Parc Bit. "És un greu error dedicar 20 milions d'euros a un projecte que no té justificació tècnica ni un retorn econòmic". Segons el partit ecosobiranista, existeixen altres alternatives, com per exemple ampliar les freqüències amb busos elèctrics, amb un cost molt menor.

A més, el partit menorquí defensa que els sis milions previstos per fer el conservatori de Maó amb càrrec a l'Impost Turístic es dediquin a millorar la xarxa de sanejament de Maó, la qual cosa permetria un millor aprofitament de les aigües residuals de la ciutat: "El Conservatori de Maó s'ha de fer i es farà, però es farà a càrrec dels comptes de la Conselleria d'Educació", ha asseverat Castells, qui ha reiterat que l'Impost Turístic no es pot dedicar "a finançar inversions i despeses que no tenen a veure amb allò que diu la llei".

stats