Política 26/11/2019

El Parlament clama contra la violència masclista i aïlla Vox

La Cambra insta el Govern a redoblar esforços per posar fi als assassinats de dones

Maria Llull
2 min
Moment en què els diputats han protestat contra la intervenció de la diputada de Vox, Idoia Ribas

PalmaTots els partits menys Vox han clamat aquest dimarts contra la violència masclista. El partit d'extrema dreta ha quedat completament aïllat en el ple del Parlament i ha estat l'únic a qüestionar i votar en contra d'una proposició no de llei que insta el Govern balear a redoblar esforços per posar fi als assassinats de les dones, entre altres mesures. La iniciativa ha estat aprovada amb 55 vots a favor i 3 en contra.

Els grups parlamentaris han criticat que Vox boicotejàs la declaració institucional del Parlament en contra de la violència masclista amb motiu del 25-N i han deixat palesa la soledat de l'extrema dreta en aquest terreny. "L'extrema dreta ha quedat avui aïllada per la resta de forces polítiques", ha dit la portaveu socialista, Sílvia Cano, durant la presentació de la iniciativa. La diputada socialista també ha subratllat que les Balears han de deixar de ser la comunitat amb "la major ratio de dones mortes per violència de gènere".

El desacord amb el qüestionament que fa Vox de la violència masclista s'ha escenificat durant la intervenció de la diputada d'extrema dreta Idoia Ribas, quan els representants del PSIB, Podem i MÉS per Mallorca s'han aixecat amb pancartes on es podien llegir lemes com 'En sou còmplices', 'Ni una menys' o 'No és no, la resta és violació'.

La diputada de MÉS per Mallorca Joana Aina Campomar ha manifestat la preocupació pels "atacs de l'extrema dreta" i ha assegurat que "les mentides també són violència". "Feim front al feixisme dels grups d'extrema dreta, ja faci esmenes o posi obstacles a les declaracions institucionals. No ens aturaran", ha finalitzat Campomar.

Per la seva part, la portaveu d'Unides Podem, Gloria Santiago, ha criticat que "alguns partits d'aquesta cambra neguin aquest tipus de violència contra la dona".

La diputada de Ciutadans, Patricia Guasp, ha manifestat que "la violència masclista no entén d'ideologies" i ha reclamat "més diàleg". Guasp també ha lamentat que Vox no s'hagi sumat al manifest consensuat per la resta de grups.

D'altra banda, la diputada del PP, Marga Duran, ha estat molt contundent contra el posicionament de l'extrema dreta. "No sé com podem mirar a la cara aquestes dones quan no som capaços d'aprovar per unanimitat un manifest com aquest", ha dit.

La diputada d'El Pi, Lina Pons, s'ha sumat a les crítiques i ha lamentat que "hi hagi un partit en el Parlament que negui aquesta violència", perquè "hi ha moltes dones que no ho poden contar".

En la proposició no de llei, el Parlament expressa la solidaritat de la institució amb les víctimes de la violència de gènere i condemna tota forma de violència contra les dones. "El Parlament de les Illes Balears rebutja qualsevol iniciativa, campanya o plantejament que contribueixi a justificar la violència de gènere o que promogui el qüestionament de les lleis d'igualtat i contra la violència masclista, així com les eines normatives que ens hem donat per combatre-la", diu el text.

stats