Política 25/11/2019

Vox boicoteja la declaració contra la violència masclista del Parlament

Per primera vegada en 10 anys no s'aprovarà un text consensuat

M. F. /c. T.
2 min
Dones de Vox llegeixen un manifest

PalmaPer primera vegada des del 2008, el Parlament de les Illes Balears no aprovarà cap declaració en contra de la violència masclista. La negativa de Vox a signar un text institucional deixarà la Cambra de representació de la ciutadania de les Illes Balears sense capacitat per mostrar el seu rebuig contra aquesta xacra. Durant el 2019 va ser la causa de l'assassinat de 90 dones a Espanya, una de les quals va ser Ika Hoffman, i de 5.825 denúncies als jutjats de les Illes Balears.

Vox, aquest dilluns, abans de participar en el minut de silenci institucional al Consolat, ha tornat a exposar, en una roda de premsa, els seus arguments negacionistes de la violència masclista. La diputada de la formació d'extrema dreta Idoia Ribas assegura que el seu partit "està en contra que hi hagi tribunals especials contra homes heterosexuals". Ribas no vol entrar en percentatges i assegura que "mentre hi hagi només un home maltractat a Espanya, aquest ha de tenir el dret a ser protegit".

El que sí que farà el Parlament és aprovar una proposició no de llei (PNL) presentada pel PSIB, MÉS per Mallorca i Unides Podem contra la violència masclista en la qual s'insta el govern estatal a ampliar "el concepte legal de violència masclista promovent la modificació de la llei".

Amb aquesta ampliació es consideraria com a violència masclista no només la que té lloc dins l'àmbit de la parella, sinó la que és exercida per desconeguts o la que es produeix dins l'àmbit laboral, segons ha explicat la portaveu del PSIB, Silvia Cano.

"Aquesta violència s'exerceix contra les dones pel fet de ser dones. És una violència estructural incomparable a qualsevol altre tipus de violència que es pugui exercir dins l'àmbit domèstic", es destaca en aquesta proposta, que també insta el govern de la Comunitat "a fer campanyes dirigides als touroperadors estrangers per tal d'eliminar el turisme de gatera que deriva massa vegades en agressions sexuals, violacions de joves, proxenetisme i explotació sexual".

La iniciativa rebrà també el suport de Ciutadans, segons ha anunciat la seva portaveu, Patrícia Guasp, que ha recalcat que la lluita contra la violència masclista "no va d'ideologies ni es fa a cop d'eslògans". A més, la formació taronja introduirà una esmena, en la qual es demana que s'insti el govern espanyol a reactivar la comissió de seguiment del pacte contra la violència masclista.

El president i portaveu del grup parlamentari popular, Biel Company, també ha destacat que el seu partit votarà a favor de la proposta, “perquè nosaltres sempre hem estat en el mateix bàndol i en la lluita per combatre i erradicar aquesta xacra”.

El líder popular ha manifestat aquest dilluns que en la lluita per eliminar la violència masclista "tots els partits hauríem d'estar junts", perquè "són moltes més les coses que ens uneixen que les que ens separen". Company ha convidat tots els partits a sumar-se al Pacte nacional contra la violència masclista que es va signar amb el govern del PP, en al·lusió a Unides Podem, que no el va voler signar, i també ha considerat "lamentable" la posició de Vox al Parlament, que impedirà demà la lectura d'una declaració institucional.

stats