Agricultura

Planas anuncia una agència estatal de control alimentari que actuï d'ofici

El ministre d'Agricultura assegura que instaran la Unió Europea a ser més restrictius amb les importacions

3 min
El ministre d'Agricultura, Luis Planas (PSOE), aquest dijous a Madrid.

MADRIDDesprés de més de dues hores de reunió entre el ministeri d'Agricultura i els principals sindicats agraris espanyols, el titular del departament, Luis Planas (PSOE), ha sortit amb una llarga llista de mesures que confia que ajudin a resoldre els problemes que pateix el camp i, sobretot, a apaivagar els ànims dels últims dies. "Ha estat una reunió molt positiva", ha sintetitzat Planas. El ministre ha assenyalat que si bé hi ha qüestions que són competència del govern espanyol, d'altres estan en mans de les comunitats autònomes i de la Unió Europea. De fet, el ministre ha anticipat que dilluns que ve es reunirà amb les comunitats i ha recordat que el 26 de febrer està prevista una cita dels ministres d'Agricultura dels estats membres a Brussel·les.

En tot cas, i abans que arribin aquestes trobades, Planas ja ha anunciat un paquet amb una vintena de mesures que impliquen el reforç de la llei de la cadena alimentària; una simplificació de la càrrega administrativa; millores comercials amb països tercers; reforçar el sistema d'assegurances agràries; mantenir els incentius al gasoil professional, així com reforçar, de bracet amb les comunitats autònomes, els programes per incorporar joves a l'agricultura i la ramaderia. Tot i que els tres grans sindicats agraris de l'Estat presents a la reunió (Asaja, COAG i UPA) han reconegut que hi ha hagut avenços, mantenen les protestes convocades per als pròxims dies. De fet, aquest dijous al matí un centenar de pagesos ja han protestat a les portes del ministeri a Madrid.

Més control de la cadena alimentària

Pel que fa al reforç de la llei de la cadena alimentària –una norma que impedeix vendre a pèrdues–, Planas ha anunciat la creació de l'Agència Estatal d'Informació i Control Alimentari, amb més capacitat d'inspecció per part del ministeri d'Agricultura. Això implica reforçar la capacitat de les plantilles, però també el fet que es pugui actuar d'ofici per determinar si es compleix o no amb la norma. A més, es publicaran els totals acumulats de sancions derivades de la llei (tant les greus com les molt greus) per fer més "pedagogia", ha dit Planes.

Simplificació burocràtica

Respecte a la simplificació administrativa, Planas ha anunciat que instarà la Unió Europea a una flexibilització de la condicionalitat de la política agrària comuna (PAC). Això vol dir poder rebaixar algunes condicions que ara són d'obligat compliment per a pagesos i ramaders si volen rebre els diners de la PAC. El ministre ha posat d'exemple que es pugui derogar la norma que diu que en una superfície de regadiu hi ha d'haver rotació de cultiu. També es vol simplificar la càrrega burocràtica i que el quadern digital que va aprovar el govern espanyol, és a dir, deixar d'utilitzar documentació en paper, sigui "voluntari", tot i que "s'incentivarà el seu ús", ha dit el ministre.

Reforç de les importacions

Planas també ha volgut donar resposta a una de les queixes del sector: la poca reciprocitat en les condicions d'importacions agrícoles. "Ens comprometem a defensar en tots els fòrums internacionals el principi de reciprocitat dels productes fitosanitaris. El que estigui prohibit aquí, a la Unió Europea, no es pot fer servir en un producte d'un país tercer", ha dit Planas. Això vol dir lluitar perquè s'aprovin "clàusules mirall", tot i que Planas ja ha anticipat que amb les eleccions europees a la porta el temps no juga a favor. Alhora, ha anunciat que en el cas de substàncies que no estiguin autoritzades a la Unió Europea i Brussel·les no hagi establert un límit màxim de residus, Espanya de forma "preventiva" el situarà en zero.

Assegurances agràries i gasoil professional

El paquet de mesures acaba amb un manteniment dels incentius que estan en vigor pel que fa al gasoil professional. També un reforç de les assegurances agràries perquè es tinguin en compte les "circumstàncies climàtiques" i, finalment, la convocatòria tant del fòrum de ramaderia extensiva com d'una trobada amb les comunitats per reforçar les ajudes destinades a la incorporació de joves al sector.

stats