Parlament
Política 20/07/2022

El Pacte deixa enlaire la sessió de control del pròxim ple

Els partits del Govern prioritzen l'aprovació de lleis i comunicaran la seva decisió a l'oposició a final de setmana

2 min
Ple del Parlament

PalmaEls partits que conformen el Pacte –PSIB, Unides Podem i MÉS per Mallorca– han deixat enlaire aquest dimecres la celebració de la sessió de control al Govern del pròxim ple de dimarts. Les tres formacions s'escuden en el fet que és un període extraordinari i volen prioritzar l'aprovació de lleis, que en el cas de la setmana que ve seran les d'Arxius, Ciència i la convalidació del decret llei sobre prestacions socials de caràcter econòmic.

La suspensió de la sessió de control el darrer ple a última hora, a través de la diputació permanent, va enfurismar els grups de l'oposició, i sobretot el PP, que va veure com la seva Proposició de Llei (PL) referida a la reforma fiscal no es va poder debatre. Ciutadans i els populars confien així que la setmana que ve es puguin fer les preguntes de control al Govern.

El portaveu parlamentari del PP, Antoni Costa, ha reclamat en la junta de portaveus al Pacte que definissin el sentit del seu vot en la diputació permanent anterior al ple, però el fet de ser una proposta que no estava prevista ha fet que tant PSIB, com UP i MÉS ho hagin deixat enlaire per ara, i fins a final de setmana no comunicaran la seva decisió als grups de l'oposició. Així i tot, la portaveu parlamentària socialista, Pilar Costa, ha reiterat la prioritat d'aprovar lleis.

A més, el portaveu popular ha criticat que el Govern tingui "via directa" amb el Parlament, amb la possibilitat d'incorporar projectes de llei sense necessitat de passar per la diputació permanent, i l'oposició la requereixi per poder plantejar una PL d'àmbit fiscal. Per la seva banda, la líder de Ciutadans, Patricia Guasp, ha titllat "d'atropellament democràtic" la suspensió de la sessió de control del darrer ple, i ha exigit que "no es veti ni s'amaguin davant les preguntes de l'oposició".

Aprovació de lleis

En el pròxim ple, previsiblement, tiraran endavant la Llei de la ciència i la d'arxius. En el cas de la primera, la portaveu parlamentària socialista ha destacat que serà "un punt d'inflexió" per avançar en la diversificació econòmica. Una de les fites d'aquesta legislació, que actualitza la del 1997, és el compromís d'incrementar la inversió en ciència i innovació fins al 2% del PIB balear, a més de la creació de l'institut de recerca de les Balears per captar el talent illenc.

D'altra banda, la Llei d'arxius modifica l'aprovada el 2006, "incidint en les necessitats de salvaguardar el patrimoni documental i el dret d'accés a aquesta documentació. "Clarifica els conceptes i els adapta a la realitat arxivística, a més de garantir la dotació de més mitjans al sistema arxivístic", ha destacat Costa.

stats