Política 12/05/2021

El Pacte vota a favor de tramitar el decret de fons europeus per no quedar tot sol al Parlament

La Cambra ha validat la norma amb l'abstenció de PP, Cs, El Pi, El Grup Mixt i Vox

4 min
El conseller de Fons Europeus, Miquel Company, aquest dimarts en el ple del Parlament

PalmaEls partits del Pacte han votat a favor de tramitar el decret de fons europeus com a projecte de llei per no quedar tots sols aquest dimarts en el ple del Parlament, que ha validat aquesta norma amb l'abstenció de PP, Cs, El Pi, el grup mixt i Vox. De fet, la tramitació s'ha aprovat amb 55 vots a favor, cap abstenció i un vot telemàtic en contra, el de la diputada de Podem Antònia Martín, que no ha aplicat el canvi de criteri que s'ha decidit en el darrer moment. El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha estat l'encarregat de defensar aquesta norma, la qual generalitza la tramitació d'urgència –criticada per l'Oficina Anticorrupció– i els procediments extraordinaris, i no només per als projectes que aspiren a fons europeus sinó per qualsevol iniciativa que es consideri estratègica per a les Balears. "El decret aporta un marc bàsic per seleccionar projectes i facilitar la gestió administrativa", ha assenyalat Company, que ha puntualitzat que se suspenen "tràmits no imprescindibles". També hi ha mesures especials per agilitzar convenis i facilitar la generació de crèdits. A més, també farà més senzilla la contractació pública, amb un termini màxim de 10 dies hàbils per valorar els criteris d'adjudicació. Company també ha subratllat que es podrà nomenar personal interí o contractar personal laboral en cas que sigui necessari.

Llevat dels partits de Govern, la resta de grups del Parlament han criticat el decret i esperen poder modificar-ne alguns aspectes durant la seva tramitació. El portaveu adjunt del PP, Toni Costa, ha criticat en primer lloc que el seu partit "va saber d'aquest decret el mateix dia que es va publicar en el BOIB". "Aquest és el consens que predica Francina Armengol", ha afegit, a més de retreure a l'Executiu "el menysteniment sistemàtic del Parlament". "És una realitat constatada que és un instrument a les ordres del Govern. Aquí no es presenta cap projecte de llei i només es duen a convalidar els decrets. Confiam en la tramitació com a projecte de llei per poder dir la nostra", ha continuat. El popular també ha criticat que l'oficina que ha de gestionar els projectes que han de rebre finançament d'Europa sigui "un òrgan creat ad hoc per complir la voluntat d'Armengol", i ha valorat el paper que pot tenir la comissió aprovada recentment a la Cambra per controlar la gestió dels recursos europeus.

Costa també ha fet referència a la contractació de personal i ha mostrat certa preocupació. "Tenim por que facin una superestructura de personal a la Conselleria de Fons Europeus", ha subratllat. "Fan falta cinc caps de departament?", ha demanat, a més de considerar-ho "insultant". "Les mesures de personal del decret llei no inspiren confiança, més aviat tot el contrari", ha afegit.

Per la seva part, la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, també ha manifestat el desacord del seu partit amb el decret. "Hi ha un biaix favorable a projectes d'empreses grans en perjudici de les petites i mitjanes", ha comentat. A més, Guasp s'ha sumat a les crítiques a l'oficina que ha de gestionar els projectes. "Nosaltres vàrem demanar una oficina tècnica i especialitzada, no un ens camuflat per col·locar càrrecs", ha dit. "El decret parla de la possibilitat de contractar directius professionals, però ho fa sense parlar de mèrits", ha afegit. Quant a l'aprovació del Pla Estratègic Autonòmic per assolir un nou model econòmic i social, la diputada taronja ha lamentat que el Govern arribi "tard". "Hi ha comunitats que varen aprovar el seu pla fa quatre o cinc mesos", ha continuat, a més de demanar que aquest pla estigui "alineat amb el pla de reactivació aprovat pels actors socials i econòmics".

El diputat d'El Pi, Josep Melià, ha estat un altre a criticar l'actuació de l'Executiu i el seu "abús del decret llei". "Amb l'excusa de la covid han eliminat la funció legislativa d'aquest Parlament", ha començat la seva intervenció. "No podem donar suport a aquest decret perquè hi ha aspectes que ens preocupen, com que es generalitzi la tramitació d'urgència i dels procediments extraordinaris, perquè això és una perversió del sistema legal", ha afegit.

Per part del grup mixt, Josep Castells ha assenyalat que l'article cinc del decret, que fa referència a projectes estratègics, és "un xec en blanc". "Aprofitant els fons europeus, es cola un element aliè que és el Pla Estratègic Autonòmic i, de manera confusa, se'ns demana que donem carta blanca al Govern per tramitar projectes que només han de complir la condició que tinguin alguna cosa a veure amb el pla de reactivació", ha explicat l'ecosobiranista menorquí. Castells també ha fet referència a "l'abús del decret llei" per part del Govern i ha anunciat que el seu partit ha presentat una iniciativa perquè hi hagi un informe preceptiu del Consell Consultiu en aquests casos".

Els partits del Pacte

Per part dels partits que integren el Govern, la diputada de Podem, Esperança Sans, ha subratllat la necessitat que els fons europeus arribin "amb les garanties suficients" i ha considerat que els recursos de Brussel·les són "l'antítesi a l'austeritat de l'anterior crisi" i "una oportunitat per diversificar l'economia".

La diputada de MÉS per Mallorca, Joana Aina Campomar, ha destacat la importància que "les administracions locals puguin aplicar aquestes normes" i ha criticat el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que el govern espanyol ha presentat a Brussel·les, el qual només fa referència a la insularitat a l'apartat de "recuperació turística". "Nosaltres creiem que hauria de ser una qüestió transversal, com la despoblació".

Quant al PSIB, el diputat Jordi Marí ha qualificat els fons europeus com a la "segona vacuna" contra el covid-19 i ha remarcat que són "el complement ideal per al pla de reactivació del Govern". De fet, Marí ha criticat el PP per no sumar-se a aquest pla i per demanar ara una comissió per controlar els fons europeus. "Exigim que tinguin més responsabilitat", ha sentenciat.

stats