Política 02/02/2015

PP i PSOE signen el pacte antijihadista en un acte a la Moncloa sense preguntes de només 15 minuts

Els socialistes inclouen a última hora una clàusula en què es comprometen a derogar la presó permanent revisable

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Mariano Rajoy i Pedro Sánchez a la Moncloa el passat juliol. EFE

MadridSense preguntes i amb només 15 minuts. L'acte de la signatura del pacte antijihadista entre PP i PSOE s'ha celebrat finalment a la Moncloa, tal com volien els populars, però al final ha estat envoltat de poca solemnitat com buscaven. Vestits amb una americana del mateix color i camisa blanca, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy (amb corbata vermella), i el líder del PSOE, Pedro Sánchez (amb corbata blava), han signat aquest dilluns "l'acord per afiançar la unitat en defensa de les llibertats i en la lluita contra el terrorisme". Es tracta d'un pacte subscrit per només els dos grans partits i que ara s'obre a la resta durant la tramitació de la proposició de llei, que es registrarà al Congrés la setmana que ve. En tractar-se només de PP i PSOE, l'acord s'ha qualificat de "pacte d'estat", un terme que els socialistes han volgut defugir en any electoral.

Després de setmanes d'estira i arronsa, el PSOE al final han salvat la "línia vermella" que marcaven –la pena de presó revisable inclosa en el nou codi penal– amb una clàusula al document en què es comprometen a derogar aquest punt si arriben a la Moncloa. En aquest cas, els populars es comprometen a no fer-se enrere en l'acord.

"Durant els últims 27 anys, el PSOE sempre ha anteposat la necessària unitat contra el terrorisme a les qüestions partidistes", ha defensat Pedro Sánchez, que ha assenyalat que el seu partit continua estant en contra de la pena de presó revisable, l'eufemisme de la cadena perpètua, inclòs en el nou codi penal, que actualment es troba al Senat i que el PP preveu que entri en vigor el 2016, sempre que guanyin les eleccions del novembre, ja que tota la resta de partits s'han compromès a derogar-lo.

De fet, està previst que la proposició de llei es registri al Congrés el 10 de febrer i que ja es voti el dia 19 perquè coincideixi amb el debat sobre el nou Codi Penal al Senat.

Rajoy ha subratllat que l'acord és un "missatge nítid" als radicals i dota Espanya de les "millors eines jurídiques i operatives" per defensar les llibertats de l'"amenaça més gran dels nostres dies". "El consens al qual avui arribem demostra que som una de les democràcies més consolidades del món", ha afegit el president espanyol, que ha insistit que ara "obren de bat a bat" l'acord a la resta de partits.

El salt per evitar la pena de presó revisable

El cap de l'executiu espanyol ha defensat el nou codi penal del PP, que va passar en solitari al Congrés, així com també la màxima pena de presó per als terroristes que hagin matat algú. En l'acord, però, el PSOE ha esquivat aquest punt en assenyalar que "als delictes de terrorisme amb resultat de morts els serà sempre aplicable la màxima pena privativa de llibertat recollida en el Codi Penal".

stats