Política 16/03/2022

L'oposició, en contra dels nomenaments de Manresa i el substitut de Far

El PP, Cs i El Pi han criticat que els partits del pacte no han negociat aquestes decisions

3 min
El director general d'IB3, Andreu Manresa.

PalmaEls partits de l'oposició s'han declarat en contra dels dos darrers nomenaments anunciats pel Govern: renovar Andreu Manresa com a director d'IB3 i posar Tòfol Milan al capdavant de l'Oficina Anticorrupció, en substitució de Jaume Far. Segons les formacions polítiques, aquesta decisió anunciada dilluns pels partits del Pacte de Govern (PSIB-PSOE, MÉS per Mallorca i Unides Podem) es va acordar sense negociar-ho amb el Partit Popular, Ciutadans ni El Pi, segons els seus portaveus. Davant això, els membres del Pacte varen defensar en un comunicat que la finalitat és "garantir l'estabilitat davant el procés d'internalització que s'obre ara a l'ens".

En aquest sentit, el portaveu del PP, Toni Costa, ja ha anunciat que en el proper ple el seu partit "votarà en contra" del nomenament de Manresa, perquè "és el moment que algú del Govern aixequi el telèfon –o faci servir qualsevol altra via– per consensuar el candidat". El diputat ha criticat que "aquest és el modus operandi de sempre", perquè trien la persona i "n'informen cinc minuts abans de fer la proposta". "Aquest és el consens que practiquen, que l'aprovin com a ells els paregui", ha lamentat.

Pel que fa a la decisió que afecta l'Oficina Anticorrupció, el popular ha exposat els mateixos motius i ha subratllat: "Els ciutadans podran jutjar si és apte o no, però no s'ha comptat amb el PP". Així mateix, ha reivindicat que la formació continua oposant-se a l'Oficina.

Per la seva banda, la coordinadora de Ciutadans, Patricia Guasp, ha manifestat que ells tampoc donaran suport als candidats del Pacte: ni el de Manresa per renovar el seu càrrec com a director d'IB3 ni el de Milan al capdavant d'Anticorrupció. En la mateixa línia que Costa, Guasp ha apuntat que "ningú" s'ha posat en contacte amb ells per negociar aquesta qüestió.

Finalment, el portaveu parlamentari d'El Pi, Josep Melià, ha afirmat que el seu partit "està en condicions de dir que no farà costat a la votació per escollir el director de l'Ens Públic de Radiotelevisió de les Balears". Melià ha argumentat que hi ha hagut "moltes queixes sobretot per part dels treballadors" i que fan falta "canvis en relació amb les productores". "El Pi aposta per una IB3 molt forta i amb audiència", ha afirmat.

De la mateixa manera que el PP, el portaveu d'El Pi ha recordat que estan a favor de l'"eliminació de l'Oficina Anticorrupció" i proposen que s'inclogui "dins la Sindicatura de Comptes". Això suposaria "un estalvi econòmic", ha apuntat Melià, que també s'ha sumat a les queixes quant a la negociació nul·la del Pacte amb l'oposició.

El Pacte defensen la seva decisió

Davant això, i quan els mitjans li ho han demanat, la portaveu del PSIB, Silvia Cano, ha assenyalat, en referència al cas de Manresa, que "això està tancat amb els socis del Pacte, que donen suport al Govern", i que si la legislatura passada no varen tenir el vistiplau de l'oposició, tampoc feien comptes de tenir-lo en aquesta, "malgrat que s'hagi pogut avisar". Pel que fa al càrrec d'Anticorrupció, ha afirmat que es tracta també "d'un perfil de continuïtat, amb un funcionari de carrera, que des del 2019 és responsable d'ètica pública" a l'Oficina.

Així mateix, el portaveu d'Unides Podem, Alejandro López, ha subratllat que per ells "té més pes que Jaume Far recomanàs aquest perfil", en referència a Tòfol Milan, i ha defensat que Far precisament "va demostrar la seva independència". Quant al director d'IB3, López ha apuntat que la seva formació és "partidària de negociar amb tota l'oposició", si bé "és cert que un govern se sustenta amb els vots que el sustenten" i que en aquest cas no s'hagi pactat "és normal, si ja tens una majoria".

Els dos candidats

D'aquesta manera, es preveu que Manresa continuï al capdavant de la ràdio i la televisió públiques durant un nou mandat. Els partits del Pacte varen comunicar que "l'objectiu és donar continuïtat a la feina feta, però també liderar una nova etapa centrada en la internalització dels serveis informatius". Així mateix, els membres del Pacte varen acordar la renovació formal de Jordi Bayona, Tita Tur, Gina Garcias i Antoni Mascaró com a membres del Consell de Direcció de l'ens.

Pel que fa a l'Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció de les Illes Balears, el PSIB, Unides Podem i MÉS per Mallorca varen pactar que Tòfol Milan en sigui el nou director. Milan ha desenvolupat el càrrec de cap d'àrea d'Ètica Pública, Prevenció i Integritat en aquesta oficina. Segons va recalcar el Pacte, "es tracta d'un perfil d'experiència demostrada i el fet d'haver format part de l'Oficina des del 2019 farà que li pugui donar un nou impuls des del coneixement previ adquirit".

stats