Diada de Mallorca
Política 02/02/2024

Un centenar d'historiadors se sumen a la defensa del 31 de desembre

Professors d'Història de la Universitat de les Illes Balears, d'Ensenyament Secundari, Batxillerat i llicenciats i graduats en Història s'han adherit al manifest impulsat per l'OCB

ARA Balears
2 min
Els gegants són un habitual de la Diada de Mallorca

PalmaUn centenar d'historiadors, entre els quals hi ha professors d'Història de la Universitat de les Illes Balears, d'Ensenyament Secundari, Batxillerat i llicenciats i graduats en Història, s'han adherit al manifest que ha impulsat l'Obra Cultural Balear (OCB) en defensa del 31 de desembre. A partir d'enguany, arran de la decisió del Consell de Mallorca, pactada entre el PP i Vox, la Diada de Mallorca se celebrarà dia 12 de setembre. Els sotasignats argumenten que el 31 de desembre ha estat celebrat per la societat civil mallorquina com la Diada de Mallorca i canviar aquesta data, per interessos polítics, no representa més que "un atac unilateral per part del PP i Vox", que volen "posar fi a la tradició i la defensa" de la identitat com a poble de Mallorca.

La decisió de canviar la data de celebració de la Diada de Mallorca, que ha estat rebutjada per tota l'oposició política i contra la qual l'OCB ha presentat al·legacions, ara també recull la veu dels especialistes que consideren que el 31 de desembre és la data històrica que, des del segle XIII, les institucions han commemorat com a fet fundacional del poble mallorquí; fruit de la conquesta de l'any 1229 per part de Jaume I. Així mateix, els historiadors manifesten que el 31 de desembre representa la voluntat de continuïtat amb la identitat històrica, cultural i lingüística que va representar el Regne de Mallorca. Els historiadors argumenten que la Diada de Mallorca "no pot ser substituïda per una data sense transcendència històrica", com és la successió d'un monarca per un altre, que no va alterar gens l'essència jurídica i social del mateix Regne de Mallorca, fet al qual fa referència el 12 de setembre.

Cartell de l'OCB.

Entre els sotasignats del manifest hi ha historiadors com Maria Barceló, Albert Cassanyes, Antoni Mas Forners, Gabriel Ensenyat, Plàcid Pérez, Antoni Quintana, Sebastià Serra, Antoni Marimon, David Ginard, Isabel Pañarrubia, Antoni Ignasi Alomar, Elisabeth Ripoll, Gaspar Valero, Pere Salas, Bartomeu Carrió, Gabriel Alomar, Arnau Company, Antoni Vidal, Antònia Ripoll, Bartomeu Garí, Mateu Morro, Benet Albertí, Bernat Sureda, Manel Santana i Joan Josep Matas.

stats