Política 05/09/2018

El Govern va invertir l'any passat 60 milions d'euros en les depuradores

Medi Ambient modifica la normativa amb l'objectiu de millorar-ne el manteniment i augmentar la inversió i l'eficiència en recursos hídrics

Kike Oñate
2 min
D'esquerra a dreta: Dámaso Ybánez, Vicenç Vidal i Joana Grau.

PalmaEl conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, i la directora general de Recursos Hídrics, Joana Maria Grau, han presentat aquest dimecres el nou Decret sobre indemnitzacions per costs de conservació, manteniment, explotació i instal·lació dels serveis públics d'aigües residuals, que aquest mateix dijous sortirà a exposició pública. Amb la revisió de la normativa que data dels anys noranta, es pretén millorar i augmentar la inversió en política d'aigües, a més d'agilitar els processos.

Segons ha explicat Grau, "el cànon de sanejament el pagam tots amb la factura de l'aigua en funció del metre cúbic consumit i el recapten els ajuntaments per després passar a l'Agència Tributària, que l'incorpora als pressupostos". Així, ha precisat, "els darrers anys s'han recaptat uns 80 milions d'euros, més de 60 dels quals han estat destinats al manteniment de les depuradores i a invertir-hi; l'altra quantitat s'ha dedicat a polítiques d'aigües".

De les inversions en depuració, cal destacar que uns 44 milions d'euros s'han destinat a millorar les plantes ja existents i devers 15 milions a la construcció de depuradores noves. Aquestes quantitats suposen un increment significatiu, ja que el 2016 es varen destinar 31 milions a millores i 10 a noves instal·lacions.

El cas d'Eivissa també és representatiu, atès que l'any 2014 s'hi varen invertir únicament 89.000 euros, que contrasten amb els 3,71 milions que s'hi varen posar el 2017.

Sobre tancaments de platges

Una de les causes dels diversos vessaments a les platges de les Illes Balears ha estat que no hi ha una xarxa de clavegueram adequada. El problema, ha explicat el conseller, "no són les depuradores en si mateixes", ja que "s'ha de separar la xarxa pluvial de les depuradores, que són les que col·lapsen el sistema". Altres factors són l'elevada ocupació turística, l'augment de la pluja respecte d'altres anys i el creixement demogràfic sense haver-hi hagut una gestió i inversió en les instal·lacions depuradores.

A més, tant Grau com Vidal han subratllat que aquest no és un problema nou, però ara sí que es comunica i es prenen mesures cautelars de salut per als banyistes.

stats