Llei del 'només sí és sí'
Política 10/02/2023

No cauran ni Montero ni Llop: Sánchez manté la confiança en "tots els ministres"

El president espanyol assegura que no es trencarà la coalició

2 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, a Brussel·les

MadridEn les previsions de la Moncloa, un cop superada la tortuosa reforma del Codi Penal –sedició i malversació– arribaria la calma que permetria a Pedro Sánchez centrar-se en l'any electoral sense tants sobresalts. Auguris massa optimistes pel que s'ha vist amb el xoc a la coalició de govern que ha provocat la llei del només sí és sí i l'estira-i-arronsa per la llei del benestar animal. Fonts de l'executiu de l'Estat admeten que l'ambient no és bo entre el PSOE i Unides Podem, si bé subratllen que no ha sigut la setmana més tensa que han viscut els dos socis. "Ja li dic que no. No es preveu", ha dit taxatiu el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, interpel·lat a Brussel·les per una possible ruptura de la coalició.

Mentre es vol reconduir la negociació per evitar les rebaixes de penes a agressors sexuals, les ganivetades entre ministres continuen en públic. Això sí, sempre sota la premissa que la coalició no es trencarà, tal com ha assegurat el cap de l'executiu, que ha subratllat que manté la confiança en tots els membres del gabinet, "inclosa la ministra d'Igualtat", Irene Montero. També la de Justícia, Pilar Llop, obligada aquesta setmana a respondre si creia que perillava al càrrec després d'afirmar que les dones amb una "simple ferida" podran justificar haver estat víctimes d'agressió sexual.

La jornada d'aquest divendres, però, ha deixat mostres de la divisió i la competència, que es poden llegir en clau preelectoral. La ministra de Drets Socials i secretària general de Podem, Ione Belarra, ha remarcat que "al llarg de la legislatura s'ha vist que al govern espanyol hi ha una força que empeny els avenços i escolta els moviments socials i n'hi ha una altra a qui li costa més". La resposta ha arribat des de Cantàbria, on la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, ha mantingut una trobada amb Miguel Ángel Revilla, president de la comunitat autònoma on els socialistes són el soci minoritari del Partit Regionalista de Cantàbria. "Diferents són uns governs de coalició i els altres. Aquí el PSOE ha donat mostres d'una enorme responsabilitat i lleialtat", ha etzibat la ministra d'Economia.

Tràmit d'urgència

El repte és ara que els retrets creuats no impedeixin reconduir les converses per acordar les modificacions de la llei del només sí és sí. Al PSOE ja han deixat clar que Llop cedeix el protagonisme a altres interlocutors com el ministre de Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, i el grup parlamentari. Al seu torn, Unides Podem haurà de gestionar internament el rol de Montero i la líder de l'espai al govern, Yolanda Díaz, que ha mesurat molt les seves paraules al llarg de la setmana. Tot plegat mentre els socialistes han comunicat aquest divendres que sol·liciten la tramitació d'urgència de la proposició de llei, amb la idea que la presa en consideració sigui el 27 de febrer o el 7 de març, a les portes del 8-M.

stats