Política 21/03/2023

Negueruela remarca a Brussel·les que Airbnb "funciona fora de la llei"

El Govern s'ha reunit aquest dimarts amb la Comissió Europea per pressionar amb la regulació de les plataformes turístiques

2 min
Negueruela i Sánchez s'han reunit amb la directora de Turisme i Digitalització de la UE

PalmaEl conseller de Turisme, Treball i Model Econòmic, Iago Negueruela, ha posat la plataforma Airbnb en el punt de mira. Aquest dimarts s'ha reunit a Brussel·les, junt amb la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, amb la directora de Turisme i Digitalització de la UE, Valentina Superti, a qui li ha traslladat que Airbnb "funciona fora de la llei, per no molestar-se a vigilar si els anuncis que publicita són legals o no".

Davant l'elaboració del reglament de plataformes turístiques que dur a terme la UE, les Illes reclamen una major responsabilitat d'empreses com Airbnb o Booking, perquè no publicitin pisos turístics il·legals, a més de dotar les autoritats turístiques –el Govern, en el cas de les Illes– de la capacitat de sancionar-les en cas d'incompliment.

"En el reglament, a la fi, es comencen a introduir mecanismes per fixar obligacions a les plataformes, però s'ha d'avançar molt més", ha expressat Negueruela després de la reunió amb Superti. El Govern vol aprofitar la presidència de la UE per part d'Espanya per avançar en aquest sentit.

"La Comissió Europea ens ha traslladat que es troba en un procés de prendre en consideració el que es proposi des de les regions i els estats. El Consell d'Europa haurà de fixar una posició, que és més exigent en el cas del sud d'Europa, liderat per Espanya", ha remarcat Negueruela. "És difícil d'entendre que aquestes plataformes encara publicitin anuncis il·legals, a les Illes, tenim una norma fixada que obvien i incompleixen sistemàticament", ha afegit.

"Som molt conscients de com afecta el lloguer turístic el mercat de l'habitatge i hem regulat tot el que hem pogut per garantir que totes aquestes interferències no perjudicassin l'accés a l'habitatge", ha incidit per la seva banda la consellera Rosario Sánchez.

En aquest sentit, pressionen la UE pel fet que les Illes i Espanya no tenen competències per actuar-hi. Cal recordar que el 2021, el Tribunal Suprem no va admetre a tràmit un recurs del Govern contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia, la qual anul·lava la multa de 300.000 euros a Airbnb per publicitar habitatges de lloguer vacacional, que no es trobaven inscrits en el registre de la Conselleria.

stats