Política 02/10/2019

L'Estat considera que el Govern no pot eliminar les bosses de plàstic de la fruita

L'executiu espanyol assegura que la Comunitat tampoc no té competències per aplicar taxes per als qui més residus generen

K. O.
2 min
El menjar no es llença

PalmaL'Estat considera que el Govern de les Illes Balears no té competències per eliminar les bosses molt lleugeres de plàstic que es fan servir per envasar la fruita als establiments comercials i també discrepa sobre la possibilitat que l'Executiu illenc pugui aplicar taxes per als qui més residus generen, tal com estableix la llei de residus balear per a l'any 2021. Si els dos governs no arriben a un acord abans de novembre, l'Estat enviarà el cas al Tribunal Constitucional.

Segons ha explicat el director general de Residus, Sebastià Sansó, després de la reunió amb el govern espanyol aquest dimecres, "la nostra llei és més restrictiva", perquè no permetrà la distribució de bosses de plàstic de cap mena i tampoc de compostables, mentre que la normativa espanyola sí que deixarà que es venguin les segones i les bosses plàstiques per envasar la fruita, la verdura o altres productes a granel. Si és per motius ambientals, ha apuntat Sansó, "l'Estatut ens permet desplegar normatives més restrictives". En cas d'acceptar la modificació que proposa l'Estat, "acceptaríem no poder regular-ne d'altres com la Llei de canvi climàtic".

Sobre el pagament per generació, o sigui, que els ajuntaments apliquin taxes segons com els ciutadans gestionen els residus, l'Estat assegura que és l'únic que hi té competències per legislar. Però Sansó ha recordat que no es crearia un tribunal, només mesures extrafiscals perquè en termes ambientals el Govern pot recomanar com fer-ho.

El director general ha dit que la posició de l'Estat és "molt incoherent", perquè "no pot ser que s'agafi la llei com a exemple i després es qüestioni". A més, ha recordat que l'objectiu de la normativa és reduir la producció de residus, especialment plàstics. "Continuam oberts a negociar, però en principi sembla que no hi haurà acord perquè no cedirem sobre aquests aspectes", ha assegurat Sansó.

stats