La governabilitat de l'Estat

Moscou burxa en les diferències al govern espanyol sobre els presos

Casado demana cessar Iglesias mentre la Moncloa emmarca la polèmica en la pugna pel 14-F

3 min
La ministra portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, i la ministra de Sanitat, Carolina Darias, recollint els papers un cop finalitzada la roda de premsa telemàtica posterior al consell de ministres.

Madrid / BarcelonaLes declaracions del vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, en una entrevista a l'ARA en què assegurava que “a Espanya no hi ha una situació de plena normalitat democràtica” per l’existència de presos polítics i exiliats han arribat a Rússia, en plena polèmica per l’empresonament de l’opositor Aleksei Navalni. Moscou s’ha proposat burxar en les diferències en el si de la coalició de govern a Espanya, ja que la ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, va afirmar que a Espanya “no hi ha presos polítics; hi ha polítics presos”, i va confiar que Navalni pugui fer campanya en les pròximes eleccions catalanes “com estan fent els líders independentistes catalans”.

La portaveu d’Exteriors de Rússia, Maria Zakhàrova, s’ha preguntat aquest dimarts a “qui ha de creure”, si a la ministra d’Exteriors, que “afirma que Espanya és un exemple de democràcia”, o a Iglesias, que “diu que està lluny de la normalitat en qüestions democràtiques”. De fet, la mateixa portaveu russa ha citat el literal de l’entrevista a l’ARA i ha retret a González Laya que hagi parlat de l’opositor rus fins en tres ocasions. “El tema de Navalni no és un assumpte ni per a la UE ni per a Espanya”, ha dit donant a entendre que si el govern espanyol continua parlant dels afers interns de Rússia, també burxaran en els d’Espanya. Per això ha recordat que en diferents ocasions Moscou ha dit que la qüestió catalana era “un assumpte intern d’Espanya”. I ara vol que passi el mateix amb Navalni.

I és que les declaracions d’Iglesias encara cuegen a Espanya. El líder del PP, Pablo Casado, s’ha sumat aquest dimarts des de Tarragona a la petició de Ciutadans perquè el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, cessi immediatament el vicepresident segon del govern espanyol per qüestionar la democràcia a Espanya perquè "si no serà còmplice i responsable del que diu". El PSOE es va afanyar ahir dilluns a rebatre el posicionament del seus socis de coalició –la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, va assegurar que en discrepava "absolutament"–, però des de la Moncloa han evitat de moment cridar a files el líder d’Unides Podem perquè es retracti, tal com han demanat els partits de la triple dreta espanyola.

La ministra portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha emmarcat les declaracions en el context de la campanya pel 14-F i “en una aspiració de millorar la qualitat de la democràcia espanyola”, si bé ha negat “cap dubte” en el si de l’executiu sobre la qualitat democràtica d’Espanya, i ha censurat així les paraules d’Iglesias.

Xocs entre el PSOE i Podem

El fet és que els últims dies s’ha ampliat la competició dins de la coalició de Pedro Sánchez. A la polèmica sobre la qualitat democràtica d’Espanya s’hi suma la proposta de reforma del Codi Penal per blindar la llibertat d’expressió i la de la llei trans. L’aparell de comunicació de la Moncloa (controlat pel PSOE) va informar dilluns al vespre que el ministeri de Justícia tenia la intenció d’impulsar una reforma per no permetre condemnes de presó per una cançó. Es va voler anticipar així a la iniciativa que aquest dimarts ha registrat Podem al Congrés, on el PSOE també va accelerar l’anomenada llei Zerolo, per a la igualtat de tracte i no discriminació en el que el partit lila considera una reacció al malestar generat pel seu esborrany de la llei trans.

stats