Polèmica

La Moncloa recepta passar pàgina sobre Garzón

Els socis rebaixen la tensió però l’oposició no afluixa

Joan Abel Yuste
2 min
El ministre de Consum, Alberto Garzón

Bandera blanca a la Moncloa per la polèmica sobre la carn. Han hagut de passar deu dies de retrets després que es fessin virals les declaracions del ministre de Consum, Alberto Garzón, sobre les macrogranges, perquè els socis de govern hagin decidit aquest dijous acabar la guerra. Si durant els últims dies gairebé tots els membres de les dues ales del govern han anat apareixent als mitjans per tensar la corda, avui ha sigut el dia per començar a passar pàgina, i la desfilada de declaracions ha servit per intentar posar punt final a la polèmica.

Les ministres de Transports i de Ciència i Innovació, les socialistes Raquel Sánchez i Diana Morant, han sigut les primeres a rebaixar la tensió. Sánchez ha demanat “fugir del soroll” que ha generat una polèmica que considera que ha durat "massa dies", alhora que ha remarcat que el govern "té bona salut", i Morant ha rebaixat l’assumpte a la categoria d’"anècdota".

També Unides Podem ha evitat posar més llenya al foc. La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha afirmat sentir-se "orgullosa" d’un govern que "mira cap endavant", i Garzón, el ministre assenyalat, ha evitat referir-se a les crítiques que li han estat arribant des del PSOE. Precisament aquest dijous, el titular de Consum s'ha reunit amb la Unió de Petits Agricultors i Ramaders, que li han demanat "tancar la polèmica".

D’entre les veus que encara no s’havien sentit hi havia la de la ministra de Transició Ecològica i vicepresidenta tercera de l’executiu, Teresa Ribera, tot i que precisament Garzón havia situat en l’impacte ambiental de les macrogranges la base de la seva crítica. Lluny d’alinear-se amb les postures més bel·ligerants amb el dirigent de la formació lila que altres membres del PSOE han anat exhibint, Ribera ha descartat que hi hagués cap motiu per cessar el ministre —ha sigut el primer membre socialista del govern que ho expressa tan clarament— i fins i tot ha admès part dels seus postulats. En aquest sentit, ha reconegut que algunes explotacions industrials “segur que tenen un marge de millora molt notable des del punt de vista social, ambiental i de benestar animal”.

Canvis al pinyol de l’executiu 

Aquest canvi de discurs es produeix després que la Moncloa hagi reformulat la seva estructura comunicativa. Antonio Hernando, director adjunt al gabinet de la Presidència, s'incorpora, des d'aquest dijous, funcions en la política comunicativa del govern, i assumeix la "unitat d’Estratègia" de l’executiu. Hernando, que ha capitanejat el vaixell comunicatiu en la tempesta de les macrogranges, és qui ha perfilat ara aquest canvi de discurs i qui ha demanat enterrar les destrals de guerra.

I si els decibels han baixat dins l’executiu de Sánchez, l’oposició segueix exigint el cessament de Garzón. A menys d’un mes de les eleccions a Castella i Lleó, que han servit per amplificar la polèmica, la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha tornat a demanar la dimissió del ministre, i el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha criticat que Pedro Sánchez “no mani dins el govern”. En paral·lel, el ple de les Corts de Castella-la Manxa, a instàncies de Cs i el PP, ha exigit al president autonòmic, Emiliano García-Page –un dels socialistes més crítics amb Garzón–, que el reprovi.

stats