Política 07/04/2019

Un total de 3.368 persones voten en les consultes sobre el model d'Estat i 3.191 trien república

La iniciativa ha despertat poc interès entre la franja de votants més joves

Miquel Barceló / Carles Tudurí
5 min
Votacions a la plaça Fleming de Palma.

MallorcaUn total de 3.368 persones (1.698 dones i 1.670 homes) han votat a les consultes realitzades a 12 municipis de Mallorca per demanar quin model d'Estat és el preferit: república o monarquia. El resultat ha estat de 3.191 vots per la república i 152 per la monarquia. Hi ha hagut també 18 vots en blanc i 7 de nuls. Valldemossa va encetar les consultes el 31 de març, mentre que aquest cap de setmana s'han duit a terme consultes en 11 localitats més.

Els votats de 16 a 25 anys només han estat 276, davant els 720 de 26 a 40 anys i els 1.569 de 41 a 60 anys. Els de més de 61 anys també han estat nombrosos, un total de 803.

Segons una nota de premsa dels col·lectius que han organitzat aquesta iniciativa, "la participació general de la població en les diverses consultes és molt destacable, tenint en compte que s'han organitzat des de la societat civil per persones voluntàries". També destaquen que les consultes s'han duit a terme "sense cap tipus d'incident, en un ambient cívic i festiu. Les persones que han anat a votar ho han fet amb gran satisfacció i il·lusió perquè han pogut expressar la seva opinió sobre una qüestió que consideren important i sobre la qual mai havien estat consultades".

Així mateix, els organitzadors es mostren contents perquè opinen que s'ha romput "el silenci generalitzat sobre el model d'Estat" i que la iniciativa ha tingut "una repercussió mediàtica molt notable, que ha afavorit el debat i l'intercanvi d'idees entre la població sobre una qüestió que el règim del 1978 s'esforça a tapar".

També consideren que la posició de majoria de partits de no considerar prioritària una consulta sobre el model d'Estat "respon només als interessos electoralistes dels partits i no reflecteix la voluntat popular i les ànsies de més democràcia que hem pogut constatar als carrers dels nostres municipis".

Els organitzadors de les consultes han estat: Alternativa per Artà, Aplec per Alaró, Assemblea Popular de Porreres, Ateneu Popular d'Esporles, CDR Sineu, Col·lectiu Es Fibló, L'Ateneu de Pollença, La Valldemossa que Volem, Obra Cultural Balear, Plataforma Pro-Consulta Popular, l'Ateneu de Santa Margalida, Unió d'Independents d'Artà i Volem Sencelles.

Palma, 790 vots en quatre hores

Palma s'ha afegit a les consultes aquest diumenge al matí a les 10 hores. Tot i el mal temps, que ha fet pensar als organitzadors en la possibilitat d'anul·lar la convocatòria, a mesura que ha anat passant el matí les condicions han millorat i l'afluència de votants ha anat augmentant.

A les 14 h s'ha tancat la votació. S'han emesos 790 vots en només 4 hores. D'aquesta manera, la capital ha sumat la seva veu a la dels pobles. Per la república s'hi han manifestat 778 votants i només 12 per la monarquia. Per edats, hi ha hagut 37 vots d'entre 16-25 anys, 149 d'entre 26-60, 357 d'entre 41-60 i 247 de més de 61. La majoria de votants han estat dones (404), per davant dels homes (380), mentre que 6 no han volgut dir a quin gènere pertanyen.

Les hores de votació han transcorregut amb total normalitat. A les 12 h ja havien votat prop de 280 persones, que han anat a votar en un clima festiu. "La gent sap que és una cosa simbòlica, però està molt contenta de poder votar", expliquen els organitzadors d'aquesta taula.

Coa formada a la plaça Fleming de Palma a primera hora del matí.

Més de 400 persones voten a Pollença

Les votacions a Pollença s'han reprès aquest diumenge a les 9 h i s'han tancat a les 14 h amb aquests resultats: 415 vots per la república, 12 per la monarquia i un en blanc.

El mal temps no ha impedit que ja a primera hora els veïns es desplaçassin fins a la plaça Major del Port de Pollença per donar la seva opinió sobre el model d'Estat. A Pollença varen començar les votacions ahir, dissabte, a les 17 h. Com a curiositat, el primer votant va ser un home de 95 anys.

Els votants acudien al Port de Pollença tot i el mal temps de primera hora del matí.

Els joves, els menys motivats a Llubí

A Llubí, 165 veïns han anat fins a l'urna instal·lada pel col·lectiu cultural Es Fibló a la plaça de l'Església entre les 10 i les 14 hores d'aquest diumenge. Com que les paperetes estaven vora l'urna de votació, la queixa d'un votant, pel fet de sentir-se exposat a la mirada dels membres de la mesa, ha fet que s'hagi decidit, "sense cap problema", instal·lar una segona taula específica per a les paperetes allunyada de l'urna.

Dels 165 vots emesos, 148 (89,7%) han estat per la república i 16 (9,6%) per la monarquia. Hi ha hagut un únic vot en blanc. Per edats, seguint la tònica general d'altres municipis, la franja d'entre 41-60 anys ha estat la més participativa (50%) i la dels joves, 16-25, la que menys hi ha pres part, amb només un 7%.

Una ciclista britànica de pas, que s'ha interessat pel motiu de la paradeta electoral, ha criticat que es fes una consulta en què es qüestiona la monarquia a Espanya. Al final, la cosa ha acabat amb una discussió amigable, segons ha explicat Sebastià Vicenç, membre del col·lectiu organitzador.

Molta participació a Artà

Artà, en només tres hores, ha recollit 388 vots: 377 per la república, 10 per la monarquia i un ha estat nul. Pel nombre de població i pel poc temps que ha tingut oberta l'urna, ha estat un dels municipis amb més participació. La tendència de vots segons l'edat ha estat semblant a la general: poc vot jove (22), mentre que la franja d'entre 41-60 (195 vots) ha estat la més nombrosa, per davant de la de 26-40 (96) i la de més de 65 (75).

Artà ha iniciat la seva consulta a les 11. La taula instal·lada a l'esplanada de la Cafeteria del Teatre registrava una coa de desenes de persones, abans d'obrir-se la votació. En el primer quart ja havien votat 60 persones, segons Maria Pastor, membre de l'organització, integrada pels grups municipals Independents d'Artà, Alternativa per Artà i l'Obra Cultural Balear.

"L'organització de les consultes ha estat un èxit abans d'obrir-se fins i tot les urnes, per la mateixa polèmica que s'ha creat amb els pronunciaments de la Junta Electoral i de la Delegació del govern central sobre aquesta mobilització", comentava Aina Comas (Alternativa), just després de votar. "L'únic que es fa és fer ús de la llibertat d'expressió amb una votació no vinculant, però la que ho serà arribarà tard o d'hora", ha afegit la regidora.

Els primers votants a Artà, aquest diumenge.

Esporles, 382 vots i 363 a favor de la república

A Esporles les votacions varen començar ahir, dissabte, amb tota normalitat a les 10 del matí, però han continuat aquest diumenge fins les 14 h. Han recollit 382 vots: 363 a favor de la república, 13 per la monarquia i 6 en blanc. Per edats, la franja d'entre 41-60 anys ha estat la més participativa, amb 182 votants, i la dels joves, 16-25, la que menys hi ha intervingut, amb 40.

"La gent està molt motivada i hi ha molt d'interès mediàtic. Destacam que ho sentim com una votació en primícia, perquè des de 1978 no hi havia hagut una consulta similar. De moment, estam molt contents", explicava Neus Cabot, una de les organitzadores de la iniciativa.

Els resultats d'ahir que es varen conèixer sobre les consultes mostren un clar suport a la república. Dels 1.215 vots que es varen comptar, 1.110 varen ser a favor de la república i 89 de la monarquia. Hi va haver 6 vots nuls i 10 en blanc. La menor participació va ser entre els joves de 16 a 26 anys, que varen ser 110, i els de 26 a 40 anys, un total de 246. En canvi, els més nombrosos varen ser els de 41 a 60 anys, un total de 586. Les persones més grans de 61 anys varen ser 273.

stats