Congrés

Les mesures de Sánchez al debat de política general, una a una

El govern espanyol espera recaptar 3.500 milions d'euros anuals amb l'impost a les energètiques i a la banca

3 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, aplaudit per la seva bancada i els seus ministres al Congrés

MadridPedro Sánchez ha volgut utilitzar l'aparador del debat de política general al Congrés per anunciar un paquet de mesures addicionals a les que ja es van aprovar contra les conseqüències de la guerra. Les més destacades són les que han de permetre incrementar els ingressos, i d'altres caldrà esperar per veure com es concreten.

Impost especial a la banca

La mesura estrella per recaptar i finançar part de les ajudes que el govern espanyol està implementant és un impost especial a les entitats bancàries. Ha estat especialment aplaudida per la bancada d'Unides Podem. Serà un tribut excepcional i temporal que gravarà els exercicis 2022 i 2023 i s'estima que permetrà ingressar uns 1.500 milions d'euros anuals.

Impost a les corporacions energètiques

També és un impost excepcional i de caràcter temporal que ja va anunciar el president del govern espanyol el 25 de juny. Aquest dimarts Sánchez ha desgranat que l'impost a les empreses gasistes, petrolieres i elèctriques gravarà els beneficis extraordinaris obtinguts durant els exercicis del 2022 i el 2023. S'estima una recaptació anual de 2.000 milions d'euros. A més, ha anunciat un pla de 200 milions d'euros per a l'autoconsum en edificis públics.

Gratuïtat dels bitllets multiviatge de Renfe

L'executiu de l'Estat va més enllà en les ajudes al transport públic. Si fa dues setmanes es va anunciar la bonificació del 50% dels bitllets multiviatge dels serveis operats per Renfe, finalment s'ha assegurat la gratuïtat per als títols de Rodalies i Mitjana Distància a partir de l'1 de setembre i fins al 31 de desembre. Es manté la bonificació del 30% per als abonaments del transport de titularitat autonòmica i municipal.

Ajut de 100 euros mensuals als becats més grans de 16 anys

En l'àmbit educatiu, Sánchez ha anunciat que els alumnes més grans de 16 anys que actualment gaudeixen d'una beca per estudiar, en rebran una altra de complementària de 100 euros mensuals. Serà entre el setembre i el desembre d'aquest any i es calcula que beneficiarà un milió d'estudiants.

Competències en programació i robòtica a l'escola

A les aules s'aprofundirà en les competències digitals. Sánchez ha anunciat la creació del programa Codi Escola 4.0 per a infantil, primària i ESO, que consistirà en l'aprenentatge de programació i robòtica.

Creació d'un centre estatal de salut pública

En matèria sanitària, el president espanyol ha explicat que es reforçarà el sistema de salut amb la creació d'un centre estatal de salut pública que tindrà l'objectiu de millorar la resposta davant de les emergències sanitàries com ara les pandèmies.

12.000 habitatges a Madrid, el 60% públics

Específicament a la Comunitat de Madrid, Sánchez ha anunciat el desbloqueig de l'operació Campament. Es tracta de la construcció de 12.000 habitatges a la capital espanyola, dels quals el 60% seran de protecció pública i un 40% lliure. Rep aquest nom perquè el ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana adquirirà el sòl del campament de l'Institut d'Habitatge, Infraestructura i Equipament de la Defensa del ministeri de Defensa.

Llei de regulació dels lobis i contra la discriminació racial

El cap de l'executiu estatal també ha fet compromisos en matèria legislativa per al que queda de legislatura, tot i que sense gaires concrecions. Ha recordat que s'impulsarà una reforma de la llei de secrets oficials, tal com va prometre per donar resposta a l'escàndol de Pegasus, per bé que encara no s'ha registrat al Congrés. Hi ha hagut altres promeses en l'àmbit d'avenços democràtics i drets civils: una llei de protecció de l'informant per lluitar contra la corrupció, una llei integral contra el tracte i l'explotació d'éssers humans, una llei contra la discriminació racial i una llei de regulació dels lobis. En el marc de l'agenda legislativa, també ha garantit l'aprovació "aviat" de la llei de mobilitat sostenible i la creació d'una nova llei d'indústria i la de mecenatge, que ja s'havien anunciat.

Inversions a les Balears, les Canàries, Ceuta i Melilla

Sánchez també ha anunciat una inversió "sense precedents" perquè les Balears i les Canàries siguin territoris plenament descarbonitzats, així com una aprovació de plans estratègics de desenvolupament econòmic per a Ceuta i Melilla, però que no ha detallat. Finalment, també ha assegurat que hi haurà una nova política agrària comuna i un nou marc regulador per al personal de prevenció i extinció d'incendis.

stats