Congrés dels Diputats
Política 18/01/2024

La mesa del Congrés no admet la proposta de MÉS perquè Formentera tingui senador propi

Fonts de l'òrgan assenyalen que se seguien recomanacions dels lletrats

2 min
Formentera.

PalmaEl Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous la reforma de l'article 49 de la Constitució per substituir el terme 'disminuïts' pel de 'persones amb discapacitat'. "Tots guanyam quan som capaços d'acordar en nom i defensa de l'interès general", ha celebrat el president espanyol, Pedro Sánchez després de la votació. No obstant això, la mesa ha inadmès diverses esmenes a la reforma presentades pels grups parlamentaris, entre les quals una de Sumar-MÉS que proposava que Formentera pugui tenir senador propi, com la resta d'illes de l'Arxipèlag. Segons fonts de l'òrgan rector de la cambra, la majoria de la mesa ha votat en contra d'aquesta iniciativa seguint les recomanacions dels lletrats.

En concret, es tractava d'un conjunt d'esmenes de l'article 69.3 de la Constitució perquè Formentera tingui per primera vegada representació a la cambra alta. Segons fonts de la mesa, es considerava inadequada l'esmena a una reforma que se circumscriu a l'article 49 de la Constitució. "No s'ha admès cap esmena que no estigués relacionada amb el contingut exacte de la reforma", assenyalen aquestes fonts. A més, la presentava un grup que no disposava de la majoria per modificar la Carta Magna i introduir la seva reforma. L'article 167 de la Constitució estableix que els projectes de reforma s'han d'aprovar per una majoria de tres cinquens tant al Congrés com al Senat. En cas de desacord, en cas que el text hagués obtingut el vot favorable de la majoria absoluta del Senat, el Congrés podria aprovar la reforma per majoria de dos terços.

Formentera, l'única illa no representada

El diputat promotor de l'esmena, Vicenç Vidal (Sumar-MÉS), ha mostrat el seu desacord amb aquesta decisió, davant la qual s'ha sentit "indignat". "Formentera és l'única illa de l'Estat que no està representada a la cambra alta", ha lamentat, i ha carregat contra la decisió de l'òrgan, presidit per Francina Armengol, de bloquejar les esmenes "amb l'únic objectiu de no afrontar amb valentia el debat territorial". Al seu entendre, la mesa ha impedit posar fi a una "discriminació històrica de la ciutadania de Formentera".

L'esmena de Sumar-MÉS cita pronunciaments a favor que Formentera tingui un senador de diverses institucions, des del ple del mateix Senat (el 2009) fins al Parlament (2001), el Consell Insular de Formentera (2017) i l'Ajuntament de Formentera (2004). Considera, per tant, que es tracta d'una demanda "unànime del poble de Formentera". Argumenta, a més, que durant el darrer segle i mig s'ha consolidat "una identitat formenterera en tots els àmbits, que ja no es pot vincular o subsumir a l'eivissenca, com en èpoques passades".

stats