Política 25/09/2019

MÉS per Menorca i Esquerra Unida rebutgen el desplegament militar de l'OTAN a l'illa

Un miler de militars iniciaran divendres unes maniobres que finalitzaran el pròxim 7 d'octubre

Iván Martín
2 min
La base militar de Sant Isidre s'ha transformat en un campament per a donar cabuda als soldats arribats de 24 nacions diferents.

MaóL’exèrcit espanyol de terra ha iniciat aquest dimecres a Menorca el desplegament corresponent a l’exercici de l’OTAN denominat Trident Jackal 19, en el qual participen 1.000 militars de 24 nacionalitats, 113 vehicles, 30 remolcs i 120 contenidors. La base militar de Sant Isidre, a Maó, és l’escenari escollit per dur a terme una simulació que començarà oficialment divendres i finalitzarà dia 7 d’octubre. Es tracta d’unes maniobres que es duen a terme amb l’objectiu de rebre una certificació de l’OTAN per capacitar el quarter amb seu a Bétera (València), a planejar i conduir activitats d’una operació que doni resposta a una hipotètica crisi en un país que no forma part de l’Aliança Atlàntica.

El desplegament militar a Menorca s’ha desenvolupat amb normalitat. Políticament parlant, mentre en el Consell es posa damunt la taula la possibilitat d’implantar una dotació permanent a l’illa de la Unitat Militar d’Emergències (UME), formacions com el PSOE i el Partit Popular avalen les maniobres. En canvi, més crítics són a MÉS per Menorca i Esquerra de Menorca-Esquerra Unida. Així, el diputat autonòmic dels sobiranistes, Josep Castells, assegura que, “a banda de les objeccions que podem tenir des d’un punt de vista antimilitarista i favorable a una cultura de pau, lamentam la impunitat amb què el Ministeri de Defensa actua a Menorca”. Castells considera que Defensa fa l’exercici “sense coordinació i sense tenir en compte les autoritats locals. Per a ells, aquestes simplement no existeixen”. Per la seva banda, Pablo Jiménez d’Esquerra de Menorca-Esquerra Unida lamenta les maniobres: “No s’haurien de fer enlloc, entenem que això demostra el caràcter bèl·lic de l’OTAN, que per a nosaltres és el braç armat del capitalisme”.

Durant aquests dies s’han deixat veure pel centre de Maó grups de militars, que, aprofitant l’exercici, han visitat els principals atractius de la ciutat menorquina. Cal dir que la societat insular està acostumada a conviure amb les peculiaritats que envolten l’exèrcit. Centenars de militars han acabat instal·lant-se a l’illa amb el pas del temps. Actualment, el Consorci Militar de Menorca gestiona rellevants equipaments com la fortalesa de la Mola, Sant Felip i el Museu Militar, entre d’altres. A Maó, la residència militar és una de les infraestructures més representatives de l’arrelament d’aquest col·lectiu.

stats