Política 04/10/2020

MÉS per Mallorca presentarà una proposició no de llei per impulsar un referèndum entre monarquia i república

A l'escrit expliquen que els motius per haver presentat aquesta iniciativa han estat la pèrdua de neutralitat de la monarquia i els casos de corrupció

M.c.
2 min
Monarquia o república? S’obre el debat

PalmaMÉS per Mallorca presentarà aquest dilluns una proposició no de llei al Parlament en la qual insta el govern espanyol a "iniciar processos constituents a tots els països i nacions de l'estat espanyol" perquè els ciutadans de cada lloc puguin "decidir lliurement entre monarquia o república", segons han informat fonts del partit a l'ARA Balears.

A l'escrit expliquen que un dels motius per haver presentat aquesta PNL ha estat la pèrdua de neutralitat de la monarquia i precisament això "inhabilita Felip de Borbó per continuar exercint com a cap de l’Estat".

Des del partit expliquen que constitucionalment, el rei, segons l'article 51.1, arbitra i modera el funcionament regular de les institucions, i remarquen que manifestar les seves preferències polítiques no apareix en cap de les seves funcions. En aquest sentit asseguren que la telefonada que va fer el rei al president de la CGPJ, al marge del govern espanyol i de les Corts, "suposa una intromissió que sobrepassa les seves funcions constitucionals".

A més, critiquen els casos de corrupció, que afecten directament o indirectament els membres de la família reial, que "han desembocat en la fugida del territori espanyol de l’anterior cap de l’Estat, ara refugiat i protegit per un règim amb dubtoses pràctiques democràtiques". "Els escàndols, passats i actuals, a més de les diferents investigacions obertes per part de les autoritats judicials de països tercers, no només posen en dubte la monarquia, sinó que constitueixen un descrèdit del nostre sistema democràtic", diuen en la proposició no de llei.

En aquest sentit, el grup ecosobiranista també demana al Congrés dels Diputats i al govern espanyol que exerceixin el control necessari per vigilar que la Casa Reial no extralimiti els preceptes constitucionals i que "els processos constituents es puguin dur a terme sense ingerències".

MÉS per Mallorca assegura a l'escrit que "ha arribat el moment de posar en marxa els processos constituents que permetin a tots els pobles integrats ara per ara a l’estat espanyol definir com volen organitzar-se políticament a partir d’ara" i que "aquesta decisió no pot demorar-se més temps".

Aquesta no és la primera vegada que el partit presenta aquesta iniciativa. L'any passat ja va demanar que es convocàs un referèndum vinculat sobre monarquia o república i va demanar a la Casa Reial que no s'allotjàs al palau de Marivent.

stats