Partits
Política 21/10/2022

MÉS per Mallorca eixampla les aliances per a les eleccions

Els acords de Saragossa, València i Mallorca han originat un bloc de set partits polítics

2 min
Representants dels set partits que varen firmar la Declaració de Mallorca

PalmaPrimer va ser la Declaració de Saragossa; fa cinc mesos, els Acords del Túria –amb la incorporació de MÉS per Mallorca–, i divendres passat, la Declaració de Mallorca. Cinc formacions territorials d’esquerra, amb el suport de Más País i el seu líder, Íñigo Errejón, han establert una aliança “de reconeixement mutu i col·laboració”. “Compartim valors, una recepta per sortir de la crisi i una idea clara: som un bloc polític que anirà junt a les eleccions locals i autonòmiques del pròxim maig”, va declarar Errejón. Així, el mateix diputat al Congrés o el candidat a presidir la Generalitat per Compromís, Joan Baldoví, faran campanya a Mallorca.

MÉS ha desenvolupat un joc d’aliances ja des de fa uns anys amb formacions regionals a la Cambra Alta, a través del senador Vicenç Vidal, que està integrat en el grup Esquerra Confederal, on es troben els ecosobiranistes, Más Madrid, Compromís, l’Agrupació Socialista de la Gomera i Geroa Bai. A més, el partit forma part d’una altra unió amb el Bloc Nacionalista Gallec (BNG), Bildu i Esquerra Republicana, amb un caràcter més sobiranista.

Amb la Declaració de Mallorca, la formació liderada per Lluís Apesteguia fa una passa més en les seves aspiracions. La seva força al Parlament pot ser decisiva per donar continuïtat al Pacte i des del partit afirmen que les figures d’Errejón i Baldoví estan ben valorades pel seu electorat. Aquest fet fins i tot s’estendria a la portaveu del Movimiento por la Dignidad y la Ciudadanía de Ceuta, Fatima Hamed, caracteritzada per la seva manera d’enfrontar-se amb Vox a la ciutat autònoma. 

El diputat a Madrid, la gran aspiració

Les Balears mai han tingut un diputat propi al Congrés, a l’estil de Teruel Existe o Compromís. “En política, 1+1 no sempre són 2”, afirma Vidal, i recorda que ni la coalició entre els ecosobiranistes i Unió Mallorquina, amb Pere Sampol al capdavant, va aconseguir representació. En els pròxims comicis hi haurà la marca electoral Ara Més, que aglutina MÉS, Més per Menorca, Ara Eivissa i independents de Formentera. “És el projecte de les Illes per a les Illes, per tenir veu a Madrid, però el projecte ha de tenir amics”, sosté Vidal. La gran incògnita serà quin paper tindrà la plataforma Sumar de Yolanda Díaz, si hi tindrà cabuda Ara Més. De moment, Errejón ha afirmat que “quan cal arribar a acords, hi arribam”.

stats