Política 08/05/2023

MÉS vol que la llei estatal d'habitatge en limiti la compra per part de no residents

Els ecosobiranistes hi han presentat una esmena que inclou incentius fiscals per a la compra de la residència habitual

2 min
habitatge

PalmaMÉS per Mallorca vol que a la llei estatal d'habitatge es limiti d'alguna manera la compra de residències per part d'estrangers no residents. Aquesta norma passarà pel Senat dia 17 de maig i, en cas que hi hagi modificacions, haurà de tornar al Congrés. Els ecosobiranistes volen aprofitar la figura dels habitatges assequibles incentivats, que inicialment es va pensar per a l'Espanya buidada, perquè s'apliqui a les zones tensades, com les Balears, i de facto suposi una limitació per als no residents.

Aquesta figura inclou incentius fiscals i mesures urbanístiques perquè l'habitatge sigui exclusivament habitual, i fa referència a províncies de Castella i Lleó, per exemple, per reduir la despoblació. Així i tot, el senador autonòmic de MÉS, Vicenç Vidal, ha explicat aquest dilluns que la intenció del partit ecosobiranista és que s'utilitzi també a les Balearss, atès que pràcticament tota la població illenca viu en zones que, segons la normativa estatal, serien una zona tensada. A més, com va succeir amb el Règim Especial de les Balears (REB), MÉS vol que es creï una comissió d'aquí a un any per analitzar la possibilitat d'aplicar la limitació, i que es doni un termini d'un any més per proposar mesures.

Els ecosobiranistes demanen que els habitatges de la SAREB siguin d'interès general

Vidal també ha anunciat que demanarà que habitatges de la SAREB a les Illes –uns 120– passin a ser d'interès general. "No podem tornar a pagar per aquests immobles", ha dit. Una altra esmena que presentarà el senador autonòmic fa referència a les propietats dels ministeris de Defensa i Interior. "Volem que aquests béns es dediquin a polítiques d'habitatge protegit, i els beneficis, també. Els doblers per a habitatges no poden ser utilitzats per comprar armes", ha continuat Vidal. Un cas recent ha estat el del quarter de Son Busquets, ara propietat del Ministeri d'Agenda Urbana, per fer-hi 830 habitatges socials.

Per la seva banda, el coordinador de MÉS, Lluís Apesteguia, ha criticat que la llei d'habitatge estatal es fa "des d'una òptica capitalista i centralista", sobretot pel que fa a la limitació del creixement del preu del lloguer. "Atès que continuarem destinant més del 30% dels ingressos a pagar el lloguer –una de les dues condicions per ser una zona tensada–, no soluciona el problema", ha apuntat. "No es pot entendre que l'esquerra balear pensi que pot donar solució", ha afegit, referint-se al PSIB. De fet, ha recordat que el PSOE va tombar en el Congrés una mesura que havia tingut el suport del PSIB en el Parlament, la qual proposava que les comunitats controlassin els preus del lloguer. "El capitalisme i el centralisme van de bracet", ha sentenciat Apesteguia.

stats