Consell de Mallorca
Política 08/02/2024

MÉS lamenta que el pacte PP-Vox rebutgi una modificació del PTI per protegir el sòl rústic de Mallorca

La iniciativa ha estat rebutjada en el ple ordinari de la institució insular d'aquest dijous, amb els vots en contra del PP, Vox, del PI i l'abstenció del PSIB.

ARA Balears
2 min
La iniciativa debatuda aquest dijous al ple del Consell pretenia abaratir el preu de la terra per a garantir l’accés als pagesos

PalmaMÉS per Mallorca ha retret que cap dels altres grups del Consell de Mallorca hagi donat suport a la seva proposta per modificar el Pla Territorial Insular (PTI) amb l'objectiu de "protegir el sòl rústic i garantir l'activitat agrària i agrícola" de l'illa. La iniciativa ha estat rebutjada en el ple ordinari de la institució insular d'aquest dijous, amb els vots en contra del PP, Vox, del PI i l'abstenció del PSIB.

L'encarregat de presentar aquesta proposta ha estat el portaveu de la formació en la institució, Jaume Alzamora, qui ha indicat que aquesta iniciativa ja s'aplica des de fa dues dècades a l'illa de Menorca i, pràcticament, en el conjunt d'Europa, per la qual cosa ha remarcat que les Balears són l'"únic territori de l'Estat on encara es permeten usos impropis en el sòl rústic". D'aquesta manera, ha explicat que, segons les últimes dades del ministeri d'Agricultura, les Balears, juntament amb les Canàries, tenen les terres en rústic amb el preu més elevat de tot l'Estat, alguna cosa que, a parer seu, "no és casualitat" que aquests preus estiguin "en dos arxipèlags amb un mateix model productiu".

Alzamora ha apuntat que aquesta "dificultat per accedir a la terra" es deu a factors com "l'aparició de capitals inversors que acaparen aquest recurs bàsic, la qual cosa dificulta el dimensionament de les empreses familiars agràries, arrelades en el territori i que formen part de la història de l'illa". Així, ha assegurat que la compra de terres amb l'objectiu de destinar-les a usos que "no tenen res a veure amb l'activitat pròpia del sector primari, no sols expulsa els pagesos, sinó que també altera la fisonomia del paisatge".

El portaveu ha asseverat que aquesta situació es dona en un context de canvi climàtic, amb rècords de turistes i minvament de recursos hídrics, que es troben en el 53% en el conjunt de les Balears i en els embassaments del Gorg Blau i Cúber al 33%, per la qual cosa ha advertit que "totes les illes es troben en situació de prealerta per sequera". En aquest sentit, ha demanat que "no es traslladi la pressió turística" que fins ara hi ha hagut a la costa a l'interior de Mallorca, per la qual cosa ha reivindicat que es faci una planificació urbanística i agrària a través del PTI. "Els mateixos pagesos demanen que es legisli l'accés a la terra per evitar que l'agricultura desaparegui, perquè en terreny rústic no ha d'haver-hi ni hotels, ni xalets", ha al·legat. També ha afegit que la terra ha de ser "per a qui la treballa".

stats