Política 20/09/2019

MÉS demana investigar "l’ús no autoritzat per part de l’Estat" de les dades de renda dels residents

Han registrat una PNL contra l'anunci d'Ábalos, que pretén "controlar quantes vegades s'utilitza el descompte i relacionar-lo amb el nivell de renda dels residents"

Ara Balears
2 min
MÉS demana investigar "l’ús no autoritzat per part de l’Estat" de les dades de renda dels residents

PalmaMÉS per Mallorca ha registrat aquest divendres una iniciativa al Parlament amb l'objectiu de reprovar les declaracions del ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, qui aquesta setmana ha posat en dubte "el dret de tots els residents" de les Balears "a la compensació" de la insularitat en relació amb el 75% de descompte.

El partit ha informat en un comunicat que ha registrat una proposició no de llei (PNL) contra l'anunci d'Ábalos, que pretén "controlar quantes vegades s'utilitza el descompte i relacionar-lo amb el nivell de renda dels residents de les Illes". Segons MÉS, això implica que el govern estatal "estaria planejant limitar la bonificació revisant els ingressos dels viatgers residents que més vegades es beneficien del descompte, en funció del seu nivell de renda, a partir de l'encreuament de dades amb l'Agència Tributària".

El partit ecosobiranista ha assegurat que la implantació del 75% de bonificació en els preus dels bitllets "havia de servir per compensar una part del greuge històric dels residents de les Balears respecte de la resta de l'Estat", però, segons dades del Ministeri de Foment, el preu dels bitllets s'ha disparat un 20%, una pujada que la patronal d'agències de viatges (Aviba) eleva al 27%.

Critiquen que, lluny d'investigar la possible comissió d'algun tipus de frau o il·legalitat, o de plantejar instruments per posar fre a l'increment de preus, el ministre pretengui limitar la bonificació revisant els ingressos dels viatgers residents que més vegades es beneficien del descompte. A més, segons la Llei general tributària, les dades amb transcendència tributària dels contribuents tenen caràcter reservat, per la qual cosa "resulta una flagrant il·legalitat fer ús d'aquestes dades o la cessió a tercers, en aquest cas, per elaborar estudis sobre el volum de perceptors de subvencions".

MÉS planteja, a més, instar el Ministeri de Foment a implantar instruments efectius per posar fre a l'increment de preus de bitllets d'avió entre les Illes i el territori peninsular, com la possible implantació de la tarifa plana.

stats