Política 19/09/2019

Hisenda controla el nivell de renda dels que es beneficien del descompte de resident

El ministre Ábalos insinua en el Congrés que la bonificació de transport serà aprofitada per poca gent

Ara Balears
2 min
Ábalos, en una intervenció en el Congrés

PalmaEl ministre en funcions de Foment, José Ábalos, ha revelat aquest dijous al Congrés que s'estan creuant dades dels viatgers que es beneficien del descompte de resident, principalment de les Balears i les Canàries, amb les dades d'Hisenda sobre la renda per tal de controlar una despesa en subvencions públiques al transport que enguany rondaran els 625 milions d'euros.

Al mateix temps, s'ha encarregat un estudi a la Universitat Pompeu Fabra per conèixer els efectes d'aquestes subvencions. Ábalos ha afirmat que "podria ser que se'n beneficiassin poques persones i que els mateixos se'n beneficiassin massa", insinuant que persones amb rendes altes estan fent un ús molt freqüent d'aquests descomptes.

El ministre contestava una pregunta de la representant de Coalició Canària, Ana Oramas, sobre la qüestió del transport aeri. La idea de Foment és conèixer quines són les persones que s'estan aprofitant d'aquests descomptes, que suposen una rebaixa del 75% en el transport aeri i marítim per als residents de les Balears, les Canàries, Ceuta i Melilla.

Crítiques de MÉS i Ciutadans

El diputat de MÉS Miquel Ensenyat ha qualificat aquestes manifestacions com a "totalment desafortunades i que responen a un desconeixement total de la realitat de les Illes". A més, ha recordat que a les Illes no s'utilitza només el transport aeri per plaer, sinó de manera obligatòria per poder desplaçar-se, per la qual cosa considera que el ministre "hauria de rectificar com més aviat millor".

Ensenyat ha dit que si el ministre té ganes de contrastar informació el que hauria de fer "és comprovar el que guanyen les companyies aèries" gràcies al descompte del 75%. Si se sabés què han pagat en un mateix avió els que tenen descompte i els que no, segons Ensenyat "segurament aquí s'endurien una sorpresa".

El portaveu de Ciutadans al Parlament, Marc Pérez-Ribas, ha criticat també Ábalos acusant-lo "de no conèixer la problemàtica i la realitat que comporta la insularitat. Els residents de les Illes tenen tot el dret a viatjar totes les vegades que considerin i a beneficiar-se del descompte, independentment de la seva renda".

Pérez Ribas ha declarat que "no té sentit" que el Ministeri de Foment estigui creuant dades amb l'Agència Tributària per veure la relació entre el nombre dels residents i el seu nivell de renda per veure qui es beneficia d'aquestes bonificacions i quantes vegades."Allò veritablement preocupant és que algunes companyies aèries hagin apujat el preu de les tarifes des que s'aprovà el descompte del 75%", ha indicat.

stats